Przepis na ciasto cytrynowe - NoweMedium.pl

Przepis na ciasto cytrynowe

Ciast cytrynowe to lekki deser, który idealnie sprawdzi się w zimowym okresie. Sprawdź najlepszy przepis na ciasto cytrynowe.
Przepis na ciasto cytrynowe
Przepis na ciasto cytrynowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto cytrynowe to idealny deser, który sprawdzi się w zimowym okresie. Jest delikatny oraz puszysty, a dodatkowo zajmuje niewiele czasu w przygotowaniu. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Sprawdź najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na kruche rogaliki

Przepis na ciasto cytrynowe

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 260 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • skórka z 2 cytryn,
  •  3/4 szklanki cukru pudru,
  •  4-5 łyżek soku z cytryny,
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji.

Przygotowanie:

Na wstępie pamiętajmy, ażeby wszystkie składniki były przechowywane w temperaturze pokojowej, dzięki temu będzie je łatwo połączyć ze sobą. Na samym początku roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu, po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, musi być zimne.

Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukier, oraz cukier waniliowy, miksujemy całość aż do powstania idealnie puszystej masy, powinno nam to zająć około 2-3 minut. W osobnej misce musimy zająć się naszym białkiem, więc miksujemy wraz z odrobiną soli, tak ażeby powstała nam sztywna piana.

Nasz główny składnik, czyli cytryny musimy sparzyć gorącą wodą i odstawić dosłownie na chwilkę do ostygnięcia, następnie na małych oczkach tarki ścieramy skórkę z obu cytryn. Wyciskamy sok z jednej naszej cytryny, jeśli jest dość duża i wlewamy go do naszej masy jajecznej, po czym dodajemy mąkę, masło oczywiście przestygnięte i proszek do pieczenia.

Na sam dosłownie koniec dodajemy skórkę z cytryn i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy mamy naszą masę dodajemy białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Nasze surowe ciasto przekładamy do blaszki najlepiej keksówki, która wyłożona jest papierem do pieczenia.

Całość pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzone ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy je uprzednio zrobionym lukrem, którego składniki wystarczy połączyć i roztopić, na wierzch możemy ułożyć plasterki cytryny, i nasze ciasto jest już gotowe do zjedzenia. 

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *