Przepis na świąteczne amoniaczki - NoweMedium.pl

Przepis na świąteczne amoniaczki

Amoniaczki to idealne ciasteczka, które sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź najlepszy przepis na ich wykonanie.
Przepis na świąteczne amoniaczki
Przepis na świąteczne amoniaczki, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Amoniaczki to ciasteczka, które są łatwe w zrobieniu, składniki nie są wymagające, a sam czas zrobienia jest bardzo szybki. Dodatkowo ciasteczka są bardzo dobre dla dzieci jak i dla dorosłych, zawierają dosłownie kilka składników, które na pewno posiadamy w swoim domu.

Zobacz też:

Przepis na ciasto bananowe

Amoniaczki są idealnym ciastkiem na święta, które rozpływa się w ustach. Szybki sposób na coś słodkiego do kawy, czy na podwieczorek – nie ma nic lepszego niż te ciasteczka. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie!

Zobacz też:

Przepis na chilli con carne

Przepis na świąteczne amoniaczki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła zimnego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki amoniaku,
  • 2 żółtka,
  • 60 g cukru białego,
  • 1 białko,
  • 100 g cukru białego.

Zobacz też:

Przepis na pyszną szarlotkę

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest dodanie śmietany do miski, a także naszego głównego składniku jakim jest amoniak. Całość mieszamy za pomocą łyżki, po czym odstawiamy na około 5 minut. W tym samym czasie możemy zająć się kolejnym etapem.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w paski, żółtka ze średnich jajek i dodajemy naszą śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Teraz wyrabiamy nasze składniki tak aby powstało nam ciasto. Nasze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale starajmy się nie dosypywać zbyt dużo mąki, żeby nie wyszło nam za twarde.

Nasze wyrobione ciasto rozwałkowujemy do grubości około 5-8 mm. Wycinamy z niego dowolne ciasteczka w wybranym przez nas kształcie. Nasze amoniaczki są prawie gotowe, należy je teraz ustawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch naszych ciasteczek smaruje lekko białkiem roztrzepanym wcześniej, po czym posypujemy je lekko cukrem na górze. Teraz pozostaje wstawić je do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec około 15-17 minut.

Amoniaczki wyjdą nam zarumienione, gwarantuję że ich smak jest znakomity, a jak widzicie samo wykonanie jest bardzo proste, i nie potrzebujemy wielu składników. Gotowe! Wypróbujcie ten przepis!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *