Przepis na ciasto bananowe
Ciasto to jeden z lubianych sposobów na przygotowanie i zjedzenie deseru. Kojarzą się one z czymś bardzo słodkim, jednak kalorycznym – nie zawsze musi tak być! Wystarczy wykorzystać warzywa lub owoce, a wypiek zyska sporo walorów smakowych. Na dobry początek warto przygotować proste ciasto bananowe, które polubią nie tylko dzieci.
Zobacz też:
Banany są owocami, które wybiera się ze względu na słodycz, jednak są one cennym źródłem wielu składników odżywczych. Przede wszystkim jest w nich potas, który najbardziej przydaje się układowi kostnemu, a także magnez, antyoksydanty, witamina B6 oraz witamina C.
Zobacz też:
Przez te składniki warto wykorzystywać banany również wtedy, gdy ich skórka i środek zaczynają ciemnieć. Banany nadają się jako składnik owsianki, baza do domowych lodów czy właśnie do ciasta – przygotowanie go jest bardzo łatwe i pozwoli na niemarnowanie jedzenia.
Zobacz też:
Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa
Przepis na ciasto bananowe
Składniki:
- 300 g mąki tortowej,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3 duże banany,
- 4 łyżki rodzynek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- cukier puder do posypania.
Zobacz też:
Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiać. Banany zmiksować na gładkie pure. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Ne przerywając miksowania, dodać jajka. Dodać zmiksowane banany i mleko. Cały czas miksując, dodać mąkę z dodatkami. Dosypać rodzynki i wymieszać. Przelać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godziny do suchego patyczka.