Przepis na chilli con carne - NoweMedium.pl

Przepis na chilli con carne

Chilli con carne to świetna propozycja na obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Zobacz szybki przepis na to pyszne danie.
Przepis na chilli con carne
Przepis na chilli con carne/ fot. Pexels

Chilli con carne to wyjątkowa potrawa nie tyko dla miłośników kuchni teksańskiej. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach.

Zobacz więcej: Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa

Zobacz więcej: Andrzejki 2022. Przepis na ciasteczka z wróżbą

Składniki

duża cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka ostrego chili w proszku (lub 1 płaska łyżka, jeśli masz tylko łagodne)
1 łyżka papryki
1 łyżka mielonego kminku
500g mielonej wołowiny
1 kostka bulionu wołowego
400g posiekanych pomidorów
pół łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
410g czerwonej fasoli
zwykły gotowany ryż długoziarnisty

Przygotowanie

Przygotuj warzywa. Pokrój 1 dużą cebulę w drobną kostkę. Przekrój 1 czerwoną paprykę na pół, usuń szypułkę i nasiona, a następnie posiekaj. Obierz drobno i posiekaj 2 ząbki czosnku.

Rozpocznij gotowanie. Umieść patelnię na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju i pozostaw na 1-2 minuty, aż będzie gorąca (nieco dłużej w przypadku płyty elektrycznej). Dodaj cebulę i gotuj, mieszając dość często, przez około 5 minut, lub do momentu, gdy cebula będzie miękka. Dodaj czosnek, czerwoną paprykę, 1 czubatą łyżkę ostrego chili w proszku lub 1 czubatą łyżkę łagodnego chili w proszku, 1 łyżkę papryki i 1 łyżkę mielonego kminu. Dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw do gotowania na kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podkręć nieco ogień, dodaj mięso na patelnię i rozbij je łyżką lub łopatką. Mieszanka powinna lekko skwierczeć po dodaniu mięsa.
Przygotuj sos. Rozdrobnij 1 kostkę bulionu wołowego w 300ml gorącej wody. Wlej ją na patelnię z masą mięsną.

Dodaj 400g posiekanych pomidorów. Dodaj pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczkę cukru i dopraw solą i pieprzem. Dodaj około 2 łyżki przecieru pomidorowego i dobrze wymieszaj sos.

Gotuj go delikatnie na wolnym ogniu. Doprowadź całość do wrzenia, dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień, aż zacznie delikatnie bulgotać i pozostaw na 20 minut. Po delikatnym gotowaniu, pomidorowa mięsna powinna wyglądać na gęstą, wilgotną i soczystą.

Odcedź i opłucz 410g czerwonej fasoli i wymieszaj ją w garnku z chili. Ponownie doprowadź do wrzenia potrawy.

Teraz załóż pokrywkę, wyłącz ogień i pozostaw chili na 10 minut przed podaniem. Jest to bardzo ważne, ponieważ pozwala na połączenie się smaków.

Podawaj z kwaśną śmietaną i zwykłym gotowanym ryżem długoziarnistym.

Źródło: media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *