Przepis na chilli con carne
Chilli con carne to wyjątkowa potrawa nie tyko dla miłośników kuchni teksańskiej. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach.
Zobacz więcej: Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa
Zobacz więcej: Andrzejki 2022. Przepis na ciasteczka z wróżbą
Składniki
duża cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka ostrego chili w proszku (lub 1 płaska łyżka, jeśli masz tylko łagodne)
1 łyżka papryki
1 łyżka mielonego kminku
500g mielonej wołowiny
1 kostka bulionu wołowego
400g posiekanych pomidorów
pół łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
410g czerwonej fasoli
zwykły gotowany ryż długoziarnisty
Przygotowanie
Przygotuj warzywa. Pokrój 1 dużą cebulę w drobną kostkę. Przekrój 1 czerwoną paprykę na pół, usuń szypułkę i nasiona, a następnie posiekaj. Obierz drobno i posiekaj 2 ząbki czosnku.
Rozpocznij gotowanie. Umieść patelnię na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju i pozostaw na 1-2 minuty, aż będzie gorąca (nieco dłużej w przypadku płyty elektrycznej). Dodaj cebulę i gotuj, mieszając dość często, przez około 5 minut, lub do momentu, gdy cebula będzie miękka. Dodaj czosnek, czerwoną paprykę, 1 czubatą łyżkę ostrego chili w proszku lub 1 czubatą łyżkę łagodnego chili w proszku, 1 łyżkę papryki i 1 łyżkę mielonego kminu. Dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw do gotowania na kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podkręć nieco ogień, dodaj mięso na patelnię i rozbij je łyżką lub łopatką. Mieszanka powinna lekko skwierczeć po dodaniu mięsa.
Przygotuj sos. Rozdrobnij 1 kostkę bulionu wołowego w 300ml gorącej wody. Wlej ją na patelnię z masą mięsną.
Dodaj 400g posiekanych pomidorów. Dodaj pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczkę cukru i dopraw solą i pieprzem. Dodaj około 2 łyżki przecieru pomidorowego i dobrze wymieszaj sos.
Gotuj go delikatnie na wolnym ogniu. Doprowadź całość do wrzenia, dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień, aż zacznie delikatnie bulgotać i pozostaw na 20 minut. Po delikatnym gotowaniu, pomidorowa mięsna powinna wyglądać na gęstą, wilgotną i soczystą.
Odcedź i opłucz 410g czerwonej fasoli i wymieszaj ją w garnku z chili. Ponownie doprowadź do wrzenia potrawy.
Teraz załóż pokrywkę, wyłącz ogień i pozostaw chili na 10 minut przed podaniem. Jest to bardzo ważne, ponieważ pozwala na połączenie się smaków.
Podawaj z kwaśną śmietaną i zwykłym gotowanym ryżem długoziarnistym.