Poznajcie top 4 pomysły na pyszne zupy wigilijne
Zupa grzybowa – tradycyjnie i smacznie
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez zupy grzybowej. Rzeczywiście kojarzy się ona z Bożym Narodzeniem. Jednocześnie jej przygotowanie wcale nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że ile kucharzy, tyle przepisów. Dziś przedstawimy Wam tradycyjny przepis i choć próbowaliśmy już wielu, to jednak nadal wracamy do tego. Potrzebne oczywiście są grzyby suszone. My polecamy Wam borowiki, bo są nie tylko zdrowe, ale mają też naprawdę intensywny smak. Zupa przygotowana na ich bazie będzie wręcz obłędna. Potrzebujemy około 300 gramów borowików. I choć grzybów suszonych cena nie jest niska, to jednak na ich jakości nie należy oszczędzać. Zalewamy nasze grzyby zimną wodą na całą noc. Następnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy od przygotowania bulionu, oczywiście warzywnego. Do dużego garnka wkładamy pół kilograma marchewek, tyle samo pietruszek oraz selera. Gotujemy godzinę na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy jeszcze opaloną cebulę, jednego pora. Dopiero wtedy zupę solimy i doprawiamy czarnym pieprzem, a także czosnkiem niedźwiedzim. Gotujemy jeszcze przez godzinę. Po tym czasie odcedzamy sam wywar. Do naszego bulionu wrzucamy przesmażone na maśle i pokrojone na kawałki borowiki. Gdy się nieco zarumienią, dodajemy do nich pół szklanki przygotowanego wcześniej bulionu i dusimy przez 45 minut. Pozostaje już tylko dodać borowiki do pozostałego bulionu, a na końcu zagęścić go kwaśną śmietaną i nasze zupa jest już gotowa. A jaka jest smaczna. Przypominamy, że najlepiej kupić grzyby suszone w sklepie takim jak grzybysuszone-sklep.pl, gdyż macie wtedy pewność, że będą one najwyższej jakości.
Barszcz czerwony – smaczny i szybki
Są osoby, które zamiast przygotowania tradycyjnego barszczu przygotowują zupę z saszetki, choć prawda jest taka, że świąteczny barszcz można naprawdę szybko i łatwo przygotować. Oczywiście jest przy tym niezwykle smaczny. Na początek rzecz jasna trzeba przygotować wywar warzywny, ale co najlepsze od razu można dodać do niego buraki. A więc do dużego garnka wkładamy 4 marchewki, 4 pietruszki oraz jeden seler. Dodajemy opalaną cebulę oraz 10 małych buraków. Całość zalewamy 2 litrami zimnej wody. Solimy i pieprzymy na sam koniec. Po około 10 minutach gotowania dodajemy jeszcze dwa grzyby suszone. Gotujemy pod przykryciem przez dwie godziny. Pozostaje już tylko przecedzić zupę. Obłędnie smakuje z uszkami, ale i tradycyjnymi świątecznymi krokietami.
Małe zaskoczenie, czyli zupa fasolowa
Są takie regiony w Polsce, gdzie tradycyjną zupą była zupa fasolowa. Obecnie ten zwyczaj jest już coraz mniej znany, ale nadal na Śląsku są osoby, które taką zupę przygotowują. Bazą jest kolorowa fasola. Należy ją zalać zimną wodą na całą noc. Następnego dnia wystarczy tylko fasolę przełożyć do garnka i zalać wodą. Na pół kilograma fasoli sprawdzą się dwa litry wody. Dodajemy sól, pieprz, a także majeranek oraz liść laurowy i gotujemy przez około dwie godziny. Po tym czasie wystarczy już tylko zagęścić zupę mąką. Do 100 ml zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Dodajemy do zupy i ponownie całość mieszamy, tak by nie pojawiły się grudki. Czekami aż zupa fasolowa się zagotuje i gotowe.
Zupa kompot, czyli „na słodko”
Cza przygotować naszą kolejną zupę. Tym razem będzie to zupa a’la kompot. Do 2 litrów zimnej wody dodajemy szklankę mrożonych truskawek, oraz połowę szklanki mrożonych jagód. Dosypujemy jeszcze dwie łyżki cukru białego. Gotujemy na małym ogniu, przez około 1 godzinę. W międzyczasie gotujemy klasyczny makaron, który rzecz jasna można przygotować samodzielnie. I właśnie taką zupę na słodko podajemy z makaronem typu nitki.