Dzień Grilla. Przepisy na najlepsze marynaty do mięsa - NoweMedium.pl

Dzień Grilla. Przepisy na najlepsze marynaty do mięsa

2 Maja obchodzimy Dzień Grilla. To jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu wiosną i latem. Przedstawiamy przepisy na najlepsze marynaty do grillowanego mięsa.
Dzień Grilla. Przepisy na najlepsze marynaty do mięsa
Dzień Grilla. Przepisy na najlepsze marynaty do mięsa, fot. pixabay.com

2 Maja oprócz tego, że jest Świętem Orła Białego, jest również Dniem Grilla. Z pewnością, jest to ulubiony czas wielu Polaków, ponieważ sezon wiosenno-letni, właśnie z grillem jest kojarzony. Pamiętajmy, że ten dzień nie tylko powinien nam kojarzyć się z karkówką i kiełbaską. Grill to przede wszystkim świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi znajomymi, rodziną czy przyjaciółmi.

Ale nie ma co się oszukiwać, że jednak jedzenie jest na grillu ważne. Uwielbiamy dobrze upieczoną karkówkę, kurczaka czy kiełbaskę. Co zrobić, aby było one pełne smaku i soczyste? Przedstawiamy przepisy na najlepsze marynaty do mięsa.

#1 Marynata musztardowo-miodowa

Składniki:

  • musztarda,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • miód,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Wyciskamy ząbki czosnku i w misce łączymy je z oliwą z oliwek oraz musztardą. Następnie dodajemy miód i całość mieszamy. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Następnie umyte i osuszone mięso nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, tak aby miało możliwość przejść przyprawami.

#2 Marynata ziołowa

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku,
  • cebula,
  • sok z cytryny,
  • oregano,
  • bazylia,
  • rozmaryn,
  • pieprz,
  • ostra papryka.

Przygotowanie:

W miseczce łączymy oliwę z oliwek wraz z papryką, pieprzem i sokiem z cytryny. Przez praskę wyciskamy czosnek i dodajemy do całości. Następnie siekamy cebulę i dodajemy ją wraz z resztą przypraw do oliwy. Porządnie mieszamy. Mięso umyte i osuszone nacieramy marynatą. Gdy jest tak przygotowane, wkładamy je na kilka godzin do lodówki.

#3 Marynata słodko-ostra

Składniki:

  • 30 ml oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir kroimy w drobne plasterki. Następnie dodajemy je do miski. Wlewamy olej i sok z cytryny. Dodajemy miód, sos chilli, sos sojowy, paprykę wędzoną, ketchup i sól. Wszystko ze sobą mieszamy. Następnie obtaczamy mięso w marynacie. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin, aby przeszło przyprawami.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.