Przepis na ciasto ”3 BIT”
Czasem każdy z nas ma ochotę na przepyszne ciasto, jednak nie chce się nam odpalać piekarnika i czekać, aż deser się upiecze. Istnieje jednak wiele przepisów na przepyszne ciasta bez użycia piekarnika. Przedstawiamy przepis na ciasto ”3 BIT”. Sprawdź, jak je wykonać!
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”3 BIT”
Składniki:
- 500 g herbatników,
- 500 g masy kajmakowej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 750 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g masła,
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 opakowania fix-u do śmietany,
- 50 g ciemnej czekolady,
- 1 łyżka kakao,
- 50 g orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Na samym początku proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Kolejne 500 ml mleka zagotowujemy w garnku. Do zagotowanego mleka wlewamy przygotowany wcześniej roztwór proszków budyniowych. Całość ponownie zagotowujemy.
Następnie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy jedną warstwą herbatników. Na nie wykładamy masę kajmakową, na którą również ponownie nakładamy herbatniki.
Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, a później przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
Na sam koniec ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy fix-y i jeszcze raz ubijamy. Rozprowadzamy na herbatnikach. Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawiamy ciasto na trzy godziny do lodówki, gotowe!