Dzień Sera Camemebrt. Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert - NoweMedium.pl

Dzień Sera Camemebrt. Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert

Dziś obchodzimy Dzień Sera Camembert. Z tej okazji przedstawiamy wyjątkowy przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert.
Dzień Sera Camemebrt. Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert
Dzień Sera Camemebrt. Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Jak wykonać ciasto francuskie z serkiem camembert, tak aby swym smakiem danie urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na marynatę do mięsa z grilla

Przepis na ciasto francuskie z serkiem camembert

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 owoc granatu,
  • 1 cały ser Camembert,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.

Zobacz też:

Majówka 2023. Przepis na sałatkę idealną na grilla

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażalnika i pozwalamy mu się rozmrozić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Rozwałkowujemy rozmrożone ciasto francuskie na lekko oprószonym mąką blacie lub papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 3-4 mm.

Zobacz też:

Przepis na tiramisu z truskawkami

Umieszczamy ser Camembert na środku ciasta francuskiego. Jeśli używamy miodu i orzechów włoskich, pokrywamy wierzch sera miodem i posypujemy orzechami. Składamy ciasto francuskie wokół sera Camembert, przycinając kształt serca lub prostokąta. Upewniamy się, że ciasto całkowicie otacza ser, aby podczas pieczenia nie wyciekł.

Zobacz też:

Przepis na deser czekoladowy

W miseczce roztrzepujemy jajko z łyżką mleka. Smarujemy powierzchnię ciasta francuskiego jajkiem, aby uzyskać złoty kolor i połysk podczas pieczenia. Pieczemy ciasto francuskie z serem Camembert przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z marakują

W międzyczasie, jeśli używamy granatu, kroimy go na pół i wydłubujemy nasiona, odkładając je na bok. Wyjmujemy ciasto francuskie z serem Camembert z piekarnika, pozwalając mu ostygnąć na kilka minut, a następnie umieszczamy na półmisku. Jeśli używamy nasion granatu, posypujemy je wokół ciasta.

Zobacz też:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Podajemy ciasto francuskie z serem Camembert na ciepło, najlepiej z kawałkami bagietki lub grzankami. Smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *