Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie

Dzisiaj, 2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia. To idealny moment na przygotowanie deseru w domu. Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, a smak urzeknie wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na ptysie.
Zobacz też:
Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem
Przepis na najlepsze ptysie
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- niecałe 3/4 kostki masła,
- 1 szklanka wody,
- 4 średnie jajka,
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %,
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %,
- 6 pełnych łyżek cukru pudru – 100 g.
Zobacz też:
Sylwester 2022. Przepisy na sałatki
Przygotowanie:
Na samym początku do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy do niej 3/4 kostki masła. Całość podgrzewamy do momentu, aż masło nie rozpuści się w wodzie, a mieszanka się zagotuje. Garnek zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy do niego mąkę.
Całość zaczynamy od razu mieszać energicznie. Po chwili ponownie garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy około minuty, aż masa nie zacznie odchodzić od ścianek. Odstawiamy ciasto do metalowej miseczki i czekamy, aż lekko ostygnie.
Zobacz też:
Przepis na świąteczne orzeszki
Gdy ciasto nie będzie już gorące zaczynamy rozrabiać je z jajkami. Gdy będzie gotowe odstawiamy je do całkowitego przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy blaszkę do pieczenia, na której wykładamy papier do pieczenia. Papier leciutko smarujemy olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół. Ciasto na ptysie przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy okrąg o średnicy 4,5-5 cm. Ptysie pieczemy około 25-30 minut.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny makowiec
Teraz zabieramy się za przygotowanie kremu. Do miski wlewamy 250 ml śmietanki kremówki 30 % oraz tyle samo śmietanki 36 %. Śmietanki ubijamy mikserem, aż zrobi się gęsta bita śmietana. Dodajemy cukier puder i miksujemy kolejną minutę.
Każdego ptysia przekrywamy na pół. Na spód nakładamy nasz kremowy krem, a całość zamykamy górną częścią ptysia. Gotowe! Życzymy smacznego.