Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie - NoweMedium.pl

Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie

Dziś obchodzimy Dzień Ptysia. To idealny moment, aby wykonać je samodzielnie w domu. Przedstawiamy najlepszy przepis.
Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie
Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia. To idealny moment na przygotowanie deseru w domu. Jest on łatwy i szybki w przygotowaniu, a smak urzeknie wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na ptysie.

Zobacz też:

Dzień Serka Wiejskiego. Przepisy z jego użyciem

Przepis na najlepsze ptysie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • niecałe 3/4 kostki masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 średnie jajka,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36 %,
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru – 100 g.

Zobacz też:

Sylwester 2022. Przepisy na sałatki

Przygotowanie:

Na samym początku do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy do niej 3/4 kostki masła. Całość podgrzewamy do momentu, aż masło nie rozpuści się w wodzie, a mieszanka się zagotuje. Garnek zdejmujemy z kuchenki i wsypujemy do niego mąkę.

Całość zaczynamy od razu mieszać energicznie. Po chwili ponownie garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy około minuty, aż masa nie zacznie odchodzić od ścianek. Odstawiamy ciasto do metalowej miseczki i czekamy, aż lekko ostygnie.

Zobacz też:

Przepis na świąteczne orzeszki

Gdy ciasto nie będzie już gorące zaczynamy rozrabiać je z jajkami. Gdy będzie gotowe odstawiamy je do całkowitego przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy blaszkę do pieczenia, na której wykładamy papier do pieczenia. Papier leciutko smarujemy olejem.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją pieczenia góra-dół. Ciasto na ptysie przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy okrąg o średnicy 4,5-5 cm. Ptysie pieczemy około 25-30 minut.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny makowiec

Teraz zabieramy się za przygotowanie kremu. Do miski wlewamy 250 ml śmietanki kremówki 30 %  oraz tyle samo śmietanki 36 %. Śmietanki ubijamy mikserem, aż zrobi się gęsta bita śmietana. Dodajemy cukier puder i miksujemy kolejną minutę.

Każdego ptysia przekrywamy na pół. Na spód nakładamy nasz kremowy krem, a całość zamykamy górną częścią ptysia. Gotowe! Życzymy smacznego.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *