Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser - NoweMedium.pl

Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser

Deser z budyniem to klasyczny i prosty deser, który można łatwo przygotować w domu. Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser
Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Deser z budyniem to klasyczny i prosty deser, który można łatwo przygotować w domu. Jak go samodzielnie przygotować, aby zachwycił swym smakiem wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Przepis na budyniowy deser

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub innego smaku według uznania),
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g biszkoptów,
  • 300 g owoców (np. truskawek, malin, borówek, wiśni lub mieszanki owoców),
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 100 ml wody.

Przygotowanie:

Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej polega to na wymieszaniu proszku z mlekiem i cukrem, a następnie gotowaniu na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy budyń do ostygnięcia.

Jeśli używamy żelatyny, rozpuszczamy ją w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy, aby ostygła. Umieszczamy biszkopty na dnie żaroodpornego naczynia lub salaterki. Myjemy i suszymy owoce, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

Rozprowadzamy pokrojone owoce równomiernie na biszkoptach. Jeśli używamy żelatyny, dodajemy ją do ostudzonego budyniu i dokładnie mieszamy. Wylewamy budyń na warstwę owoców, równomiernie go rozprowadzając.

Wstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i zgęstniał. Przed podaniem, możesz udekorować deser dodatkowymi owocami, bitą śmietaną lub posypać startą czekoladą.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *