Wielkanoc 2022. Jakie ciasta powinny znaleźć się na świątecznym stole?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz jajek, szynek, chrzanu i innych tradycyjnych potraw pojawią się ciasta. Na polskich stołach w tym czasie królują babki i mazurki. Zobacz najlepsze przepisy i zaskocz swoich najbliższych.
Babka piaskowa

Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka i masło należy dokładnie ocieplić. Formę na babkę o pojemności 2,5 litra należy wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
W kolejnych krokach ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Miksując dodajemy po jednym żółtku. Później zmniejszamy nieco obroty miksera i dodajemy po łyżce płynną białą czekoladę oraz startą skórkę i sok z pomarańczy.
Mieszamy mąką pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Dodajemy do ubitej masy i miksujemy dokładnie do połączenia się składników. Oddzielnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 – 45 minut. Babkę studzimy w formie. Na zakończenie posypujemy cukrem pudrem.
Babka marchewkowa

Marchewka na stałe zagościła na polskich stołach także jako dodatek do ciast. Marchewkowa babka podbije serca wszystkich gości.
Składniki
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml roztopionego masła
- 200 g marchewki
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C. Formę na babkę (ok. 1,5 l pojemności) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką migdałową lub bułką tartą. Jajka, w temperaturze pokojowej, ubijamy a następnie dodajemy cukier aż do gładkiej i puszystej masy. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym strumieniem roztopione i ostudzone masło.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszamy. Następnie do ubitych jajek z masłem dodajemy marchewkę oraz mąkę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 50 minut.
Babka majonezowa

To ciasto nie może zostać zaliczone do “fit”, jednak z pewnością zachwyci domowników. Do wykonania babki majonezowej potrzebujemy:
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu (w temp. pokojowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej wstawiamy do miski i zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu. Odstawiamy na 10-15 minut. Z lodówki wyciągamy majonez – ciepły lepiej się ubija. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek, a piekarnik nagrzewamy na 170 stopni C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodajemy cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Stopniowo dodajemy żółtka i dalej cierpliwie ubijamy składniki na puszystą masę.
Do oddzielnej misji przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ubitych składników, a następnie miksujemy na minimalnych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy majonez i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Konsystencję wkładamy do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Pieczemy przez około 40 – 45 minut do suchego patyczka.
Mazurek kajmakowy

Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 180 g dżemu malinowego lub porzeczkowego,
- 500 g masy kajmakowej (jedna puszka),
- migdały, orzechy, morele lub inne produkty do dekoracji.
Przygotowanie:
Na stolnicy rozgniatamy mąkę, masło, cukier puder i jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie owijamy je folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego prostokąt, który przekładamy na blaszkę. Z pozostałości ciasta formujemy wałek i oklejamy nim brzegi. Na środku rozmasowujemy dżem. Mazurka wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pamiętając, aby ustawiona był on: góra-dół.
W osobnej miseczce mieszamy masę kajmakową, aby była gładka i miękka. Następnie wypełniamy nią ciasto. Dekorujemy wierzch migdałami, orzechami i morelami, tak jak nam się podoba. Ciasto gotowe!
Mazurek czekoladowy

Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 100 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Krem cytrynowy
- skórka starta z 2 cytryn
- 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
- 60 ml soku z pomarańczy (z ok. 1/2 pomarańczy
- 125 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
Dodatki
- gotowe bezy, beziki
- ok. 70 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Aby przygotować spód musimy do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Produkty mieszamy rękami bądź łopatką miksera planetarnego. Stopniowo zagarniamy mąką do środka i miksujemy aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Następnie dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto aż składniki połączą się w gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 -2 godziny.
Potem rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach ok. 20 x 30 cm, pozostawiając trochę ciasta na wałeczki na brzegach. Z resztek wałkujemy cienkie wałeczki, zwijamy je ze sobą i wyklejamy brzegu, tworząc rant.
Spód podziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 15 min. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez ok. 20 minut na lekko złoty kolor. W międzyczasie przygotujemy krem cytrynowy.
Krem cytrynowy
Cytrusy szorujemy dokładnie z gorącej wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z owoców i cedzimy przez sitko. Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę, startą skórkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Masę mieszamy energicznie rózgą i gotujemy (masa powinna zgęstnięć).
Odstawiamy z ognia i do gorącej masy dodajemy pokrojone na kawałeczki masło. Mieszamy energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodajemy jajka i szybko mieszamy rózgą. Przelewamy przez sitko do czystego naczynia i przecieramy krem drewnianą łyżką (w celu otrzymania gładkiego kremu).
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 7 – 10 minut. Na koniec dekorujemy wszystko bezami i płatkami migdałów lekko uprażonymi na suchej patelni.