Trzy przepisy na rozgrzewające kawy, idealne na jesień - NoweMedium.pl

Trzy przepisy na rozgrzewające kawy, idealne na jesień

Jesienna aura z całą pewnością zyskuje dodatkowego uroku z filiżanką rozgrzewającej kawy w ręce. Te trzy przepisy nie tylko wprowadzą Cię w przyjemny, ciepły nastrój, ale również staną się okazją do małego, codziennego świętowania tej malowniczej pory roku.
Trzy przepisy na rozgrzewające kawy, idealne na jesień /fot. pexels
Trzy przepisy na rozgrzewające kawy, idealne na jesień /fot. pexels

Jesień niesie ze sobą kojącą paletę barw, szmer liści i chłodniejsze dni, które skłaniają nas do poszukiwania komfortu w cieple domowego zacisza. Czy jest coś przyjemniejszego niż zawinięcie się w miękki koc z kubkiem aromatycznej, rozgrzewającej kawy w dłoni? Poniżej znajdziesz trzy wyjątkowe przepisy na kawy, które wprowadzą Cię w przytulny, jesienny nastrój.

Zobacz też: Przepisy na aromatyczne, jesienne kawy

#1 Pikantna Pumpkin Spice Latte

Jesień kojarzy się z dynią, więc czemu nie przenieść tego smaku do naszej porannej kawy?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (lub napoju roślinnego)
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (np. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 espresso
  • bita śmietana (opcjonalnie)
  • cukier dyniowy lub syrop klonowy do słodzenia

Przygotowanie:

  1. W małym garnku podgrzewaj mleko z puree z dyni i przyprawami korzennymi.
  2. Dodaj ekstrakt waniliowy i słodzik.
  3. Przelej gorące espresso do kubka i dodaj aromatyczne mleko.
  4. Udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem. Gotowe!

#2 Cynamonowe macchiato

Kawa macchiato z dodatkiem cynamonu to prawdziwy comfort food na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 espresso
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 1 szklanka spienionego mleka
  • karmelowy syrop (opcjonalnie)
  • cynamon do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotuj espresso, dodając do niego cukier cynamonowy.
  2. W osobnym naczyniu spień mleko.
  3. Delikatnie wlej mleko do kawy, aby utworzyć charakterystyczne dla macchiato warstwy.
  4. Polej karmelowym syropem i posyp cynamonem. Przyjemności!

#3 Kawa miodowo-imbirowa

Połączenie miodu i imbiru nie tylko rozgrzewa, ale także wspiera odporność.

Składniki:

  • 1 espresso
  • 1 szklanka gorącej wody lub mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) lub ½ łyżeczki sproszkowanego
  • bita śmietana (opcjonalnie)
  • posypka: starty imbir lub cynamon

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej wodę lub mleko z imbirową przyprawą.
  2. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej espresso do kubka i zalej aromatyczną wodą lub mlekiem.
  4. Udekoruj bitą śmietaną i posyp startym imbirem lub cynamonem. Ciepłe przytulenie w kubku gotowe!

Jesienna aura z całą pewnością zyskuje dodatkowego uroku z filiżanką rozgrzewającej kawy w ręce. Te trzy przepisy nie tylko wprowadzą Cię w przyjemny, ciepły nastrój, ale również staną się okazją do małego, codziennego świętowania tej malowniczej pory roku. Smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *