Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze
Dzisiaj, 17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. To idealna okazja, aby zjeść tradycyjną włoską potrawę. Najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Sprawdź nasz najlepszy przepis na włoską pizze.
Zobacz też:
Przepis na zupę dyniową z kurkami
Przepis na włoską pizze
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 320 ml ciepłej wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru no. białego,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz,
- 250 g sera mozzarella z zalewy,
- 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo,
- 2 garście rukoli.
- kilka pomidorków koktajlowych.
Zobacz też:
Dzień Pikantnych Potraw. Przepisy na ostre dania
Przygotowanie:
Na samym początku w małej miseczce ucieramy 1/3 szklanki ciepłej wody wraz z łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut do ciepłego miejsca, aby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę i dolewamy do niej rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, wodę i sól. Z pomocą rąk wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza i włączamy funkcje termoobiegu. Wyrobione ciasto formujemy w okrąg i formujemy brzegi. W małej miseczce mieszamy oliwę z czosnkiem, pomidorami z puszki, solą, pieprzem i oregano. Mieszamy całość i tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Całość posypujemy serem mozzarella.
Pizze wkładamy do piekarnika i pieczemy około 5/8 minut. Po tym czasie układamy na nią szynkę dojrzewającą, rukolę i pomidorki koktajlowe. Gotowe – smacznego!