Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze - NoweMedium.pl

Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przedstawiamy najlepszy przepis na tradycyjną włoską pizze.
Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze
Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. To idealna okazja, aby zjeść tradycyjną włoską potrawę. Najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Sprawdź nasz najlepszy przepis na włoską pizze.

Zobacz też:

Przepis na zupę dyniową z kurkami

Przepis na włoską pizze

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 320 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru no. białego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 250 g sera mozzarella z zalewy,
  • 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo,
  • 2 garście rukoli.
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Zobacz też:

Dzień Pikantnych Potraw. Przepisy na ostre dania

Przygotowanie:

Na samym początku w małej miseczce ucieramy 1/3 szklanki ciepłej wody wraz z łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut do ciepłego miejsca, aby drożdże zaczęły pracować.

W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę i dolewamy do niej rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, wodę i sól. Z pomocą rąk wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza i włączamy funkcje termoobiegu. Wyrobione ciasto formujemy w okrąg i formujemy brzegi. W małej miseczce mieszamy oliwę z czosnkiem, pomidorami z puszki, solą, pieprzem i oregano. Mieszamy całość i tak przygotowanym sosem smarujemy spód pizzy. Całość posypujemy serem mozzarella.

Pizze wkładamy do piekarnika i pieczemy około 5/8 minut. Po tym czasie układamy na nią szynkę dojrzewającą, rukolę i pomidorki koktajlowe. Gotowe – smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *