Przepis na zupę dyniową z kurkami
Dynia i kurki to bardzo dobra kompozycja smakowa. Warto przygotować więc ten doskonały przepis na zupę z dyni z kurkami, gdy następnym razem będziecie zastanawiać się nad tym, co zrobić na obiad. Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na zupę dyniową z kurkami
Składniki:
- 1 duża dynia,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 2 łodygi świeżego rozmarynu,
- 200 ml białego wina,
- 100 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 100 g kurek,
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
Na samym początki musimy rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i upiec orzechy laskowe. Powinniśmy robić to przez około 8 minut, aż ich kolor będzie jasnobrązowy.
Następnie dynię kroimy na średniej wielkości kawałki. Smażymy ją na patelni rozgrzanej za pomocą oliwy z oliwek, aż nabierze koloru ciemno pomarańczowego. Po kilku minutach zmniejszamy trochę ogień.
Kolejnym krokiem jest posiekanie cebuli i dodanie jej do podsmażonej dyni. Gdy cebula będzie przyrumieniona, wlewamy do niej białe wino razem z czosnkiem, prażonymi orzechami laskowymi i rozmarynem. Całość gotujemy.
Do naszej dyni wlewamy wodę oraz bulion i doprawiamy całość pieprzem. Gotujemy zupę przez około 15-20 minut. Następnie za pomocą miksera zanurzeniowego, miksujemy wszystko na gładki krem.
Podczas gotowania zupy z dyni smażymy na patelni kurki. Pamiętajmy też o doprawieniu ich solą i pieprzem. Kurkami posypuje się wierzch zupy z dyni, gdy jest ona serwowana. Zupę podawać z chlebem. Gotowe – smacznego!