3 jesienne drinki bezalkoholowe, idealne na chłodne wieczory
Jesień to pora roku, która charakteryzuje się niesprzyjającą, chłodną pogodą i aurą, która skłania do spędzania wieczorów w domu. Dni są coraz krótsze, natomiast wieczory są coraz dłuższe. Aby urozmaicić sobie tą porę dnia, często sięgamy po napoje czy przekąski.
Najpopularniejszym jesiennym napojem jest zdecydowanie ciepła herbata – z dodatkami lub solo. Istnieją różne warianty naparów, nie ma więc obaw, że picie herbaty szybko się znudzi. Czasem jednak przychodzi nam ochota na napicie się czegoś innego.
Zobacz też: 3 rozgrzewające drinki idealne na chłodne, jesienne wieczory
Mamy do wyboru wiele drinków (podawanych zarówno na zimno, jak i na ciepło), których smak kojarzy się z jesienią. Jeśli jednak nie przepadamy za alkoholem lub z jakiegoś powodu nie możemy go pić, możemy przygotować bezalkoholowy napój, który smakuje równie świetnie. Sprawdź nasze propozycje jesiennych, bezalkoholowych drinków idealnych na chłodne wieczory.
#1 Drink z mango i miodem
Składniki:
- 30 ml pulpy z mango
- 10 ml syropu z cukru trzcinowego
- 1 średnia limonka
- 20 ml miodu
- 2 plasterki imbiru
- szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na 4 części, następnie 3 z nich zalewamy syropem cukrowym i starannie ugniatamy. Następnie dodajemy imbir i powoli wlewamy do szklanki gorącą wodę. Składniki mieszamy i pozostawiamy na chwilę. Kolejnym krokiem jest dodanie pulpy z mango i miodu. Wszystkie składniki ponownie mieszamy, odcedzamy i podajemy z plasterkiem limonki jako dekoracją.
#2 Grzaniec jabłkowy
Składniki:
- pół litra soku jabłkowego
- 2 plasterki imbiru
- 4 goździki
- laska cynamonu
- łyżka miodu
- plasterek pomarańczy
Przygotowanie:
Sok jabłkowy wlej do małego rondelka i podgrzej. Kiedy napój zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj pozostałe składniki. Gotuj jeszcze przez chwilę całość, cały czas mieszając. Podawaj na ciepło z plasterkiem pomarańczy.
#3 Klasyczny grzaniec bezalkoholowy
Składniki:
- pół litra wina bezalkoholowego
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka plasterków cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Wlej wino do rondelka i gotuj, uważając jednak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Podawaj od razu po przygotowaniu.