Przepis na kruche rogaliki
Często mamy ochotę na pyszne, słodkie ciasto. Nie mamy jednak zbyt wiele czasu oraz składników, aby zrobić wymyślny deser. Z pomocą przychodzą szybkie i łatwe kruche rogaliki. Sprawdź najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na świąteczne amoniaczki
Przepis na kruche rogaliki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 250 g twarogu np. półtłustego,
- nutella lub twarda marmolada,
- 1 roztrzepane jajko,
- cukier puder do oprószenia.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do miski wsypujemy mąkę pszenną, masło oraz twaróg półtłusty. Za pomocą dłoni łączymy składniki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i puszyste. Nie może kleić się do rąk.
Zobacz też:
Nasze wyrobione ciasto wałkujemy na kształt koło, po czym wycinamy kształty trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta dodajemy łyżeczkę naszego wybranego dodatku. Możemy też zrobić pół rogalików z marmoladą, a pół z nutellą.
Zobacz też:
Zwijamy rulonik zaczynając od sklejenia nadzienia u podstaw trójkąta, następnie musimy dobrze posklejać nadzianą podstawę naszego nadzienia ta, żeby nam nie wypłynęło podczas pieczenia. Rogaliki układamy w równomiernej odległości od siebie .na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Zobacz też:
Andrzejki 2022. Przepis na ciasteczka z wróżbą
Wierzch rogalików smarujemy lekko roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka, pieczemy około 22-24 minut w temperaturze 180 stopni, góra i dół z termoobiegiem. Po upieczeniu posypujemy nasze rogaliki cukrem. Gotowe!