Dzień Kanapki. Słynne tosty świata
3 listopada to Dzień Kanapki. To najpopularniejszy pomysł na szybką przekąskę w ciągu dnia, która w każdym kraju wygląda zupełnie inaczej. W zależności od kraju, kanapki przygotowywane są na wiele sposobów – w formie zapiekanki, na ciepło, zimno, słono czy słodko. Zobacz jak wygląda to klasyczne i szybkie w wykonaniu danie w innych państwach.
Zobacz też: Przepis na churros z pysznym sosem czekoladowym
#1 Filadelfia – Cheesesteak
Cheesesteak to podłużna bułka w typie bagietki (miękkiej) wypełniona plastrami steka, smażoną cebulką z dodatkiem sosu serowego. Jej historia sięga XX wieku, kiedy to właściciele wózka z hot dogami przygotowali ją po raz pierwszy. Smak kanapki zachwycił ich i postanowili porzucić bułkę z parówką na rzecz Cheesesteak’a.
Zobacz też: Przepis na roladę malinową
#2 Amerykańska Ruben Sandwich
Jest to tost lub kanapka z żytniego pieczywa wypełniona wołowiną, serem szwajcarskim oraz kiszoną kapustą, polana rosyjskim sosem. Najprawdopodobniej przepis ten powstał w 1914 roku w Reuben Delicatessen w Nowym Jorku, a za twórcę uważany jest Arnold Ruben – właściciel sławnych Delikatesów Rubena w Nowym Jorku.
Zobacz też: Przepis na placki z cukinii z dodatkiem sosu Tzatziki
#3 Włoskie panini
Panini przygotowywane jest z dużej ciabatty przekrojonej wzdłuż. Do środka dodaje się szynkę długo dojrzewającą, salami, plastry sera (często jest to mozzarella) i warzywa bez dodatku sosów. Najsłynniejszą włoską kanapkę można podawać zarówno na zimno jak i zgrillowaną.
Zobacz też: Dzień Arbuza. 5 soczystych przepisów
#4 Sycylijski Brioche con Gelato
Brioche con Gelato, to tradycyjny sycylijski deser serwowany w zazwyczaj cukierniach, spożywany na śniadanie. Jest to nic innego, jak gałki lodów o dowolnym smaku podawane w słodkiej, maślanej bułce brioche. Można do niej dodać także świeże owoce i posypkę np. rozgniecione pistacje.
#5 Francuskie Croque
Jest to zapieczona kanapka z chleba z dodatkiem sera gruyere i szynki. W niektórych częściach Francji tost polewany jest sosem beszamelowym lub moczony w jajku, a następnie zapiekany.
Zobacz też: Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły
#6 Wietnamska Bánh mì
To rodzaj wietnamskiej bagietki, wypełnionej kiszoną marchewką, rzodkwią japońską, ogórkiem, kolendrą, papryczkami chilli, tofu i wybranym rodzajem mięsa – grillowaną wieprzowiną, kurczakiem, czy też wietnamską kiełbaską o nazwie giò lụa. W wersji wegetariańskiej, bagietkę można zaserwować z jajecznicą.