Przepis na krupnik - NoweMedium.pl

Przepis na krupnik

Krupnik to zupa idealna na szybki i prosty obiad, który urzeknie wiele podniebień. Jak wykonać ją samodzielnie w domu? Sprawdź!
Przepis na krupnik
Przepis na krupnik, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Krupnik to zupa idealna na zimne popołudnia. Jest bardzo rozgrzewająca, a w dodatku potrafi zaskoczyć wiele podniebień. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sprawdź najlepszy przepis na krupnik.

Zobacz też:

Przepis na domowe pesto

Przepis na krupnik

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka,
  • 2 litry wody,
  • 1 cebula,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 4 – 5 średnich ziemniaków,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera i pora,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Zobacz też:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Przygotowanie:

Na samym początku mięso umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Następnie włączamy palnik i gdy całość się zagotuje zbieramy szumowiny. Po chwili, gdy nie będą pojawiały się nowe szumowiny dodajemy opieczoną cebulę, ziele angielskie i listek laurowy.

Zobacz też:

Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie

Po chwili nasz wywar doprawiamy solą do smaku. Następnie całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i kaszę i gotujemy kolejne 10 minut. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do naszej zupy.

Zobacz też:

Przepis na ciasto bananowe

Do zupy wrzucamy również kawałek selera, pora i pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i kurkumą do smaku. Gotujemy kolejne 30 minut, aby nasz wywar był pełen smaku. Pyszny i domowy krupnik gotowy. Smacznego!

Zobacz też:

Przepis na zupę dyniową z kurkami

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *