Przepis na krupnik

Krupnik to zupa idealna na zimne popołudnia. Jest bardzo rozgrzewająca, a w dodatku potrafi zaskoczyć wiele podniebień. Jej przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sprawdź najlepszy przepis na krupnik.
Zobacz też:
Przepis na krupnik
Składniki:
- 1 ćwiartka kurczaka,
- 2 litry wody,
- 1 cebula,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka ryżu,
- 4 – 5 średnich ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera i pora,
- szczypta kurkumy,
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Zobacz też:
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Przygotowanie:
Na samym początku mięso umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą. Następnie włączamy palnik i gdy całość się zagotuje zbieramy szumowiny. Po chwili, gdy nie będą pojawiały się nowe szumowiny dodajemy opieczoną cebulę, ziele angielskie i listek laurowy.
Zobacz też:
Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie
Po chwili nasz wywar doprawiamy solą do smaku. Następnie całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ryż i kaszę i gotujemy kolejne 10 minut. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do naszej zupy.
Zobacz też:
Do zupy wrzucamy również kawałek selera, pora i pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i kurkumą do smaku. Gotujemy kolejne 30 minut, aby nasz wywar był pełen smaku. Pyszny i domowy krupnik gotowy. Smacznego!
Zobacz też:
Przepis na zupę dyniową z kurkami