Przewodnik po winie ryżowym - NoweMedium.pl

Przewodnik po winie ryżowym

Wino z ryżu, znane również jako mijiu, to tradycyjny fermentowany napój wytwarzany z ryżu i wody. Ma ono długą historię, która sięga tysięcy lat wstecz w Azji i jest dziś spożywane na całym świecie. W tym wpisie dowiesz się, czym jest wino ryżowe, jak je zrobić, co z nim podawać, wskazówki dotyczące przechowywania i podawania oraz kilka słów o jego historii. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!
fot. materiał partnera

Czym jest wino ryżowe? 

Legenda głosi, że powstało przez przypadek. W przeciwieństwie do innych napojów na bazie ryżu, takich jak sake czy arak, tradycyjne wino ryżowe jest wytwarzane z ryżu kleistego i może być spożywane w odmianach słodkiej, półsłodkiej lub wytrawnej. Wina ryżowe mają tę szczególną zaletę, że mogą być warzone przez cały rok ze względu na proces fermentacji, w którym biorą udział drożdże i skrobia pozyskiwana z samych ziaren – coś, co z czasem doceniły liczne kultury!

Wino ryżowe to napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji gotowanego ryżu z koji (rodzajem grzyba). Proces trwa kilka tygodni i wymaga wielu etapów, w tym mycia ryżu, gotowania go w wodzie, dodawania koji w celu zainicjowania fermentacji, dodawania drożdży w celu dalszej fermentacji, wyciskania mieszaniny do słoika lub butelki i pozwalania jej dojrzewać. Rezultatem jest klarowny płyn o zawartości alkoholu pomiędzy 14-20%, który może być podawany na ciepło lub na zimno.

Jak zrobić wino ryżowe – prosty przepis 

Robienie wina ryżowego to zaskakująco prosty proces, który możesz wykonać w zaciszu własnego domu. Przykładowe przepisy Jak zrobić wino z ryżu – krok po kroku znajdziesz na stronie https://wybieramwino.pl/blog/wino-z-ryzu-jak-je-zrobic-i-jak-pic-b102.html

Wszystko, czego potrzebujesz to kilka podstawowych składników, kilka zwykłych urządzeń kuchennych i odrobina cierpliwości. Oto jak zrobić własne, pyszne wino ryżowe 

  1. Zacznij od namoczenia 4 filiżanek kleistego lub krótkoziarnistego białego ryżu w dużą miskę wypełnioną wodą. Namoczyć na noc lub na minimum 8 godzin.
  2. Odsącz ryż i wylej wodę z moczenia. Umieść ryż w blenderze z 1 szklanką zwykłego białego cukru, 3 szklankami wody z kranu, ¼ łyżeczki aktywnych suchych drożdży i 2 łyżkami octu ryżowego. Mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (około 2 minut).
  3. Umieść mieszankę ryżową w dużym szklanym lub ceramicznym pojemniku z szerokim otworem i przykryj luźno ręcznikiem. Pozostaw do fermentacji na 4-5 dni w ciepłym, ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby w tym czasie mieszać wino ryżowe dwa razy dziennie.
  4. Przefiltruj wino ryżowe do innego szklanego lub ceramicznego pojemnika, odcedzając go przez duże sito wyłożone ceratą. Wyrzucić bryły ryżu.
  5. Przykryj wino ryżowe luźno i pozwól mu dalej fermentować przez kolejne 2-3 dni. Wino ryżowe powinno mieć w tym momencie przyjemny zapach, podobny do sake lub piwa.
  6. Jeśli wino ryżowe zakończyło fermentację, przecedź je ponownie i zdekatyzuj do szklanej butelki lub karafki. Podawaj schłodzone i pij powoli!

Dzięki temu przepisowi na wino ryżowe możesz stworzyć smaczny napój, który doskonale nadaje się do picia samemu lub do wykorzystania w koktajlach i do gotowania.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *