Przewodnik po winie ryżowym
Czym jest wino ryżowe?
Legenda głosi, że powstało przez przypadek. W przeciwieństwie do innych napojów na bazie ryżu, takich jak sake czy arak, tradycyjne wino ryżowe jest wytwarzane z ryżu kleistego i może być spożywane w odmianach słodkiej, półsłodkiej lub wytrawnej. Wina ryżowe mają tę szczególną zaletę, że mogą być warzone przez cały rok ze względu na proces fermentacji, w którym biorą udział drożdże i skrobia pozyskiwana z samych ziaren – coś, co z czasem doceniły liczne kultury!
Wino ryżowe to napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji gotowanego ryżu z koji (rodzajem grzyba). Proces trwa kilka tygodni i wymaga wielu etapów, w tym mycia ryżu, gotowania go w wodzie, dodawania koji w celu zainicjowania fermentacji, dodawania drożdży w celu dalszej fermentacji, wyciskania mieszaniny do słoika lub butelki i pozwalania jej dojrzewać. Rezultatem jest klarowny płyn o zawartości alkoholu pomiędzy 14-20%, który może być podawany na ciepło lub na zimno.
Jak zrobić wino ryżowe – prosty przepis
Robienie wina ryżowego to zaskakująco prosty proces, który możesz wykonać w zaciszu własnego domu. Przykładowe przepisy Jak zrobić wino z ryżu – krok po kroku znajdziesz na stronie https://wybieramwino.pl/blog/wino-z-ryzu-jak-je-zrobic-i-jak-pic-b102.html
Wszystko, czego potrzebujesz to kilka podstawowych składników, kilka zwykłych urządzeń kuchennych i odrobina cierpliwości. Oto jak zrobić własne, pyszne wino ryżowe
- Zacznij od namoczenia 4 filiżanek kleistego lub krótkoziarnistego białego ryżu w dużą miskę wypełnioną wodą. Namoczyć na noc lub na minimum 8 godzin.
- Odsącz ryż i wylej wodę z moczenia. Umieść ryż w blenderze z 1 szklanką zwykłego białego cukru, 3 szklankami wody z kranu, ¼ łyżeczki aktywnych suchych drożdży i 2 łyżkami octu ryżowego. Mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (około 2 minut).
- Umieść mieszankę ryżową w dużym szklanym lub ceramicznym pojemniku z szerokim otworem i przykryj luźno ręcznikiem. Pozostaw do fermentacji na 4-5 dni w ciepłym, ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby w tym czasie mieszać wino ryżowe dwa razy dziennie.
- Przefiltruj wino ryżowe do innego szklanego lub ceramicznego pojemnika, odcedzając go przez duże sito wyłożone ceratą. Wyrzucić bryły ryżu.
- Przykryj wino ryżowe luźno i pozwól mu dalej fermentować przez kolejne 2-3 dni. Wino ryżowe powinno mieć w tym momencie przyjemny zapach, podobny do sake lub piwa.
- Jeśli wino ryżowe zakończyło fermentację, przecedź je ponownie i zdekatyzuj do szklanej butelki lub karafki. Podawaj schłodzone i pij powoli!
Dzięki temu przepisowi na wino ryżowe możesz stworzyć smaczny napój, który doskonale nadaje się do picia samemu lub do wykorzystania w koktajlach i do gotowania.