Domowa tortilla ze stripsami
Tortilla to wyjątkowa potrawa nie tyko dla miłośników kuchni meksykańskiej. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, które z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach.
Składniki
500 g piersi z kurczaka,
papryka ostra lub chilli,
papryka słodka,
czosnek suszony,
sól,
biały i czarny pieprz,
Placki na wrapy (do kupienia w hipermarkecie)
Piersi z kurczka kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm doprawiamy i zostawiamy na minimum godzinę, aby przeszły smakiem przypraw.
Składniki na ciasto naleśnikowe- panierkę
2 jajka,
150 ml mleka (2/3 szklanki),
100 g mąki (2/3 szklanki).
Przygotowujemy panierkę- całość mieszamy.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do miski z panierką, a następnie paseczki obtaczamy w mące pszennej.
Na patelnie wlewamy tyle oleju, aby paseczki były zanurzone do połowy.
Rozgrzewamy olej – uwaga, nie może on być zbyt mocno rozgrzany (u nas moc palnika 6,5/10), ponieważ kurczak nie zdąży usmażyć się w środku, a z zewnątrz będzie już zbyt mocno zarumieniony.
Smażymy przez 4-6 minut, po 2-3 minuty na stronę.
Usmażone paseczki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Składniki – sos czosnkowy
4 ząbki czosnku (posiekane)
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
łyżeczka soku z limonki/cytryny
garść posiekanych świeżych ziół
Tortillę smarujemy sosem, dodajemy kurczaka oraz ulubione warzywa (paprykę, pomidor, kukurydza, sałata lodowa lub pekińska) i całość zawijamy. Jeśli lubicie dodatek sera, wtedy polecamy delikatnie słony ser feta.