Najlepsze pomysły na rozgrzewające herbaty. Sprawdź jak umilić sobie jesień
Jesień kojarzy się ze spadającymi liśćmi, dyniami, ale także niższą temperaturą. Siedzenie pod kocem w towarzystwie dobrej książki oraz kubkiem gorącej herbaty wydaje się idealnym pomysłem na spędzenie deszczowego dnia.
Zobacz przepisy na napoje, które rozgrzewają oraz umilają pochmurny i chłodny wieczór.
Herbata z jabłkiem i anyżem
Składniki:
- czarna herbata
- kilka plastrów jabłka
- laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1-2 kuleczki czerwonego pieprzu
- 1-2 łyżki miodu
Zaparzamy czarną herbatę razem z kawałkami jabłka, laską cynamonu, gwiazdką anyżu oraz ziarenkami pieprzu. Przygotowaną herbatę dosładzamy miotem i podajemy od razu po przygotowaniu.
Herbata z sokiem malinowym
Składniki:
- czarna herbata
- pomarańcza
- cytryna
- świeży imbir
- 2/3 goździki
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku malinowego
- laska cynamonu
Wyciskamy sok z połowy pomarańczy oraz połowy cytryny, a pozostałą część owoców dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Imbir kroimy drobno lub ścieramy na grubych oczkach. Do zaparzonej, czarnej herbaty wrzucamy owoce, wlewamy sok z cytrusów, sok malinowy, dodajemy miód, imbir, goździki oraz cynamon. Herbata będzie smakowała najlepiej po 5-10 minutach, kiedy wszystkie smaki się “przegryzą”.
Herbata z grejpfrutem i rozmarynem
Składniki:
- czarna herbata
- 2-3 łyżki syropu malinowego
- plaster grejpfruta
- gałązka rozmarynu
Do zaparzonej herbaty dodajemy syrop malinowy, gałązkę rozmarynu oraz plaster grejpfruta. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Herbata z pomarańczą i przyprawami korzennymi
Składniki:
- czarna herbata
- 1-2 plastry pomarańczy
- laska cynamonu
- goździki
- świeży imbir
- 1-2 łyżki miodu
Czarną herbatę zaparzamy z cynamonem oraz imbirem. Następnie dodajemy plastry pomarańczy z goździkami oraz miodem.
Herbata z rumem
Składniki:
- czarna herbata
- skórka z cytryny
- łyżeczka miodu
- cynamon
- rum
Czarną herbatę zaparzamy ze skórką cytrusową przez około 5-6 minut. Napar doprawiamy łyżeczką miodu, szczyptą cynamonu oraz łyżką rumu.