Dzień Sera Camembert. 5 przepisów z jego użyciem
Kalendarz świąt nietypowych jest zbiorem wszystkich dziwnych świąt, które nie znalazły swojego miejsca w zwykłym kalendarzu. Gdy nie mamy pomysłu jak spędzić wolne popołudnie, warto do niego zajrzeć i zainspirować się świętami zapisanymi w nim. Dziś przypada Dzień Sera Camembert. To świetna okazja, aby w wolne popołudnie przygotować coś pysznego z użyciem tego produktu. Przedstawiamy kilka pomysłów na przepisy dla miłośników sera.
#1 Panierowane trójkąty z sera camembert
Miłośników sera na ciepło nie brakuje. Jednym z prostych i szybkich przepisów na przekąskę jest ser w panierce. Pokrój go na małe trójkąty, następnie namocz w jajku i bułce tartej z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki i powtórz tę czynność drugi raz. Na rozgrzany olej połóż opanierowane kawałki i smaż do momentu, gdy staną się złote.
Do takiej przekąski świetnie będzie pasować sos czosnkowy. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę. Dodaj go do śmietany z dodatkiem łyżki majonezu, soli, pieprzu i szczypty cukru. Całość wymieszaj, włóż na pół godziny do lodówki i gotowe!
#2 Zapiekany makaron ze szpinakiem i camembertem
Na rozgrzane w rondelku masło dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy uwolni swój zapach, dodaj zamrożony szpinak i poczekaj, aż się rozpuści. Przypraw go solą, pieprzem, odrobiną śmietany. Dodaj do szpinaku pokrojony w kostkę ser camembert oraz kilka suszonych pomidorków. Ugotuj al dente ulubiony makaron i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Polej pastę przygotowanym wcześniej szpinakiem, a na górę połóż kilka dodatkowych plasterków camemberta. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
#3 Nadziewany kurczak
Filety z kurczaka umyj, osusz, a następnie przetnij na pół, tak aby powstała w nich kieszonka. Mięso przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, oraz ulubionymi ziołami. Do kieszonki włóż pokrojony w plasterki ser camembert, świeżą bazylię i suszone pomidory. Wypełnionego składnikami kurczaka zepnij wykałaczką, włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz mięso około 25 minut, aż się zrumieni.
Rada: Jeśli jesteś ogromnym fanem sera, po kilkunastu minutach pieczenia dołóż na górę kurczaka kilka plasterków mozzarelli i kontynuuj pieczenie. Gotowe roladki możesz podać z makaronem.
#4 Sałatka z grillowanym camembertem
Ulubiony miks sałat połącz z figą pokrojoną w ćwiartki, szynką parmeńską i plastrami ogórka. Ser camembert pokrój w paski i przysmaż chwilkę na patelni grillowej, aż się zrumieni i połóż na górę przygotowanej sałatki. Na zwykłej patelni upraż ziarna słonecznika i posyp nimi całość.
Sos winegret: Do miseczki wlej 5 łyżek oliwy, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżeczki octu, szczyptę soli i pieprzu. Sos dobrze wymieszaj i polej nim przygotowaną sałatkę.
#5 Kanapka z grillowanym camembertem i żurawiną
Świeżą bułkę przekrój na pół, posmaruj odrobiną masła i przysmaż na patelni, aby zyskała złoty kolor. Gdy będzie gotowa, włóż do niej kilka listków rukoli, grillowane plasterki sera camembert, szynkę parmeńską i całość posmaruj konfiturą z żurawiny.