Czy od 2 kwietnia znikną słone przekąski ze sklepowych półek? - NoweMedium.pl

Czy od 2 kwietnia znikną słone przekąski ze sklepowych półek?

Z początkiem kwietnia wejdzie w życie nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej. Nowe przepisy maja ograniczyć tłuszcze trans w żywności.
pixabay.com

Już od 2 kwietnia zacznie obowiązywać rozporządzenie, zgodnie z którym w produktach spożywczych będzie mogło się znajdować nie więcej niż 2 g na 100 g tłuszczu. Oznacza to, że wielu producentów będzie musiało zmienić skład swoich produktów, inaczej znikną z półek.

Walka ze szkodliwymi tłuszczami trans

Tłuszcze trans to nic innego, jak utwardzone oleje roślinne. Powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia, czyli utwardzenia. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru, a przy podgrzaniu wytwarza się nowy związek – uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy. Producenci chętnie korzystają z tej metody, ponieważ dzięki temu produkty mają dłuższą datę ważności.

Spożywane w nadmiarze sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2 i zwiększeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto wpływają negatywnie na płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Produkty, w których najczęściej występują niezdrowe tłuszcze trans to m.in. batony, ciastka, chipsy, czekolady czy margaryny.

Komisja Europejska zapewnia, że rozporządzenie ma za zadanie zapewnić wysoki poziom ochrony zdrowia konsumentów Unii Europejskiej.

WHO pracuje nad wyeliminowaniem szkodliwych przemysłowych tłuszczów trans od 2018 roku, a działania mają trwać do 2023 roku. Światowa Organizacja Zdrowia zachęca przetwórców do zastąpienia szkodliwych tłuszczów trans innymi zdrowymi olejami oraz aby w celu wykluczenia produkowanych przemysłowo tłuszczów trans, monitorowały ich zawartość w produktach spożywczych.

>