Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis
Aby wyszły Nam pyszne świąteczne pierniczki potrzeba cierpliwości oraz paru składników dostępnych w każdym domu!
Składniki:
- 2 pełne szklaki mąki
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 torebka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. W międzyczasie podgrzewamy w garnku miód.
- Gorący i rozpuszczony miód wlewamy do mąki. Mieszamy lub siekamy nożem.
- Stopniowo dodajemy cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika (ugniatając składniki).
- Następnie dodajemy masło oraz jedno jajko.
- Gdy ciasto jest w trakcie ugniatania, dodajemy po 1 łyżeczce mleka.
Jeśli ciasto jest zbyt klejące nie bójmy się dodawać więcej mąki. Uwaga! Możemy nie wykorzystywać całego mleka, jeśli ciasto przybierze konsystencję ciasta kruchego.
Wyciskanie kształtów
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blacie, który posypany jest mąką (aby pierniczki się nie kleiły). Wybór świątecznych foremek jest ogromny. Można je dostać np. w Ikei, Pepco, Home&You. Gdy ciasto jest rozwałkowane przystępujemy do wyciskania kształtów.
Gdy foremkami wykleiliśmy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka wkładamy do piekarnika na 10/11 minut, w 180 stopniach (piekarnik ustawiony na góra i dół, BEZ termoobiegu).
Dekorowanie:
Jeśli pierniczki są upieczone i lekko ostygły możemy zabrać się za ich ozdabianie. Markety pełne są od ozdób takich jak: posypki, pisaki z lukrem, jadalne koraliki, barwniki. W tym kroku powstrzymać Was może jedynie wyobraźnia i kreatywność. Gdy ten krok zostanie ukończony, pierniczki świąteczne są gotowe! Voila!