Jak przygotować tort na powitanie wiosny? Poznajcie nasz przepis na obłędny wypiek - NoweMedium.pl

Jak przygotować tort na powitanie wiosny? Poznajcie nasz przepis na obłędny wypiek

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Warto ją w jakiś szczególny sposób przywitać i nie mamy tutaj na myśli topienia Marzanny. W sumie ten zwyczaj jest naprawdę dziwny. Dzieci topią kukłę i jeszcze mają ją uderzać patykami. Czego to uczy? Ale wracając do tematu sensownego witania wiosny, pragniemy Wam przedstawić nasz fajny pomysł, a jest nim przygotowanie małego przyjęcia, gdzie rolę główną będzie pełnić smaczny wypiek. Dziś przedstawimy Wam przepis na wiosenny tort. Gwarantujemy, że jest łatwy w przygotowaniu i każdy sobie poradzi, nawet, gdy jego umiejętności kulinarne bądź też doświadczenie jest równe zero.
fot. materiał partnera / pexels.com

Czas na przygotowanie ciasta jogurtowego

Zapomnieliśmy jeszcze wspomnieć, a to ważne, że zamiast klasycznego spodu, czyli biszkoptowego będziemy robić ciasto jogurtowe. Jest ono smaczne, ale też zdrowe, wszak przygotujemy je z mniejszą ilością cukru oraz z dodatkiem jogurtu naturalnego. Przyda się podkład do tortu. Przypominamy, aby zawsze używać najwyższej jakości składników, bo wtedy smak ciasta jest lepszy. Czas przygotować składniki. Potrzebować będziemy:
• 1 mały kubek zwykłego jogurtu naturalnego bez żadnych dodatków, ale też jogurt nie może być odtłuszczony
• 3 kubeczki mąki
• 2 kubeczki cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 jaja od kur z wolnego wybiegu
• 1 kubeczek oleju roślinnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wiecie, w tym przepisie fajne jest także to, że składników nie trzeba ubijać i wystarczy tylko mieszać je drewnianą łyżką.
Składniki dzielimy na mokre i suche, które ze sobą mieszamy. Zatem w misce umieszczamy mąkę cukry, cynamon, proszek do pieczenia. W drugiej misce musi znaleźć się olej, jajka jogurt. Składniki mieszamy i następnie dodajmy je do miski z produktami sypkimi. Wszystko mieszamy. Przekładamy do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut.

Czas na przygotowanie kremu

Skoro ciasto drożdżowe jest już gotowe, to czas przejść do przygotowania kremu. Dla większej wygody wypiek należy przełożyć na podkładkę pod tort. Do przygotowania kremu będziemy potrzebować 0,5 l śmietany kremówki, a także owoce takie jak maliny, banany czy truskawki. W głębokiej misce ubijamy śmietanę. Gdy jest już ubita przekładamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie zajmiemy się owocami. Do kolejnej miski wrzucamy jednego banana, dwie garści malin oraz dwie garści truskawek. Całość blendujemy na gładką masę. Gdy składniki względnie się połączą dodajemy jeszcze jedno opakowanie truskawkowej galaretki. Ponownie wszystko mieszamy i umieszczamy na 20 minut w lodówce. Po tym czasie masę owocową dodajemy do śmietany i mieszamy. Ciasto przekrawamy w poprzek i przekładamy je naszym kremem. Warstwa kremu powinna być gruba. Tort ląduje jeszcze w lodówce na około godzinę. A my w tym czasie przygotujemy dekorację.

Jak udekorować tort?

Pomysłów na dekorację tortu jest wiele. Możecie kupić masę plastyczną, cukrową, następnie rozwałkować ją na cienki placek i umieścić na torcie. Z takiej masy można też zrobić różne figurki. Trzeba przyznać, że taka dekoracja prezentuje się dobrze, ale z drugiej strony jej smak nie jest jakiś szczególny. Dlatego my wolimy skupić się na dekoracjach smacznych, a wręcz obłędnie smacznych. Tort warto przystroić świeżymi owocami. Proste, ale smaczne. Możecie też ubić 200 ml śmietany, następnie dodać ulubioną galaretkę i nałożyć na brzegi i górę tortu. A na koniec możecie przystroić masę różnymi owocami czy bezikami. Pamiętajcie jeszcze, że nim przejdziecie do dekoracji, wypieki umieśćcie na podkładach pod tort.

Jak sprawić by tort był mniej kaloryczny?

Jeżeli chcecie obniżyć wartość kaloryczną wypieku, to możecie zastosować kilka zmian. Warto dodać połowę mniej cukru. Można też zastąpić cukier łyżką miodu bądź dodać do wypieku 3 łyżki soku z buraków. Wtedy też zyskacie ciekawy wygląd ciasta jogurtowego. W żadnym wypadku nie stosujecie żadnych słodzików. Warto wiedzieć, że choćby aspartam zwiększa ryzyko guzów mózgu. Lepiej więc postawić na mniejszą ilość cukru bądź właśnie sok z buraka. Możecie też potrzeć to warzywo i dodać do surowego ciasta.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *