Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe

Dziś, 5 kwietnia obchodzimy Dzień Karmelu. To idealna okazja, aby przygotować ciasto z własnoręcznie przygotowanym karmelem. Jak to zrobić, aby deser smakiem urzekł wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser
Przepis na ciasto karmelowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- 1/2 szklanki cukru do karmelizacji.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto z malinami
Dodajemy do masy ekstrakt z wanilii i powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. W osobnym garnku rozpuszczamy cukier na karmel. Kiedy uzyska on konsystencję płynną, wlewamy go do formy do pieczenia i obracamy formę, aby karmel równomiernie rozlał się po jej dnie.
Zobacz też:
Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie
Wlewamy ciasto do formy na wierzch karmelu. Pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie rumiane i dobrze upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie przez około 10 minut. Następnie przewracamy na talerz, tak aby karmel znajdował się na górze.
Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z bitą śmietaną lub lodami.