Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe - NoweMedium.pl

Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe

Dzisiaj, 5 kwietnia obchodzimy Dzień Karmelu. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze ciasto karmelowe.
Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe
Dzień Karmelu. Przepis na pyszne ciasto karmelowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dziś, 5 kwietnia obchodzimy Dzień Karmelu. To idealna okazja, aby przygotować ciasto z własnoręcznie przygotowanym karmelem. Jak to zrobić, aby deser smakiem urzekł wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Światowy Dzień Budyniu. Przepis na budyniowy deser

Przepis na ciasto karmelowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 szklanki cukru do karmelizacji.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z marakują

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając.

Zobacz też:

Przepis na pyszne ciasto z malinami

Dodajemy do masy ekstrakt z wanilii i powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. W osobnym garnku rozpuszczamy cukier na karmel. Kiedy uzyska on konsystencję płynną, wlewamy go do formy do pieczenia i obracamy formę, aby karmel równomiernie rozlał się po jej dnie.

Zobacz też:

Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie

Wlewamy ciasto do formy na wierzch karmelu. Pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie rumiane i dobrze upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie przez około 10 minut. Następnie przewracamy na talerz, tak aby karmel znajdował się na górze.

Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z bitą śmietaną lub lodami.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *