Dzień Tosta. Przepis na najlepsze tosty
Dzisiaj, 23 lutego obchodzimy Dzień Tosta. To idealna okazja, aby na śniadanie lub kolację przygotować sobie danie. Jak wykonać najlepszy tost, pełen smaku? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto z malinami
Przepis na najlepsze tosty
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka masła,
- ser żółty,
- szynka,
- rukola,
- pomidory.
Zobacz też:
Dzień Naleśnika. Najlepszy przepis na naleśniki z serkiem homogenizowanym
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy miseczkę, do której wbijamy jajka, mleko, sól i pieprz. Następnie przy pomocy trzepaczki całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a następnie dodajemy masło, aby się rozpuściło.
Następnie bierzemy chleb tostowy i moczymy jedną stronę w mieszance jajecznej, a po chwili maczamy drugą stronę. Następnie kładziemy je na rozgrzanej patelni przy pomocy masła.
Dodajemy do tostów wybrane dodatki, takie jak ser, szynka, rukola i pomidor. Całość przykrywamy drugą kromką chleba. Smaż tosty ponownie na patelni przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Podajemy gorące, smacznego!