Majówka 2022. Proste i pyszne przepisy z grilla - NoweMedium.pl

Majówka 2022. Proste i pyszne przepisy z grilla

Tegorocznej majówce towarzyszy piękna pogoda, a co za tym idzie możliwość grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka pomysłów na smaczne i proste dania z grilla.
pexels.com

Sezonem otwierającym grilla jest zazwyczaj majówka. W tym roku weekend majowy zachwycił nas piękną pogodą, która umożliwia spędzenia czasu na świeżym powietrzu z przyjaciółmi przy pysznym jedzeniu. Jednym z najpopularniejszych zapachów, które unoszą się w te dni jest grillowana kiełbasa. Jak urozmaicić klasyczne potrawy, aby zachwycić naszych gości? Przedstawiamy 5 pomysłów na dania z grilla.

#1 Greckie szaszłyki z kurczaka

Szaszłyk to popularne danie z grilla, lecz możemy je przyrządzić w inny sposób niż zwykle, aby urozmaicić ich smak. Kurczaka zamarynuj w soli morskiej, pieprzu, startym ząbku czosnku, soku i skórce z cytryny, oliwie, miodzie, liściach laurowych, posiekanej natce pietruszki i łyżce tymianku. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby wszystkie smaki przeszły na mięso. Jogurt grecki połącz z z solą, musztardą, miodem, sokiem i skórką z cytryny i włóż do lodówki. Na rozgrzanego grilla połóż szaszłyki i grilluj, aż uzyskają złoty kolor. Gdy mięso będzie gotowe, polej przygotowanym sosem i gotowe.

Zobacz też: Dzień Grilla. Przepisy na najlepsze marynaty do mięsa

#2 Bakłażan po włosku

Bakłażana umyj, pokrój w okrągłe plasterki i ułóż na sitku. Posól warzywo i poczekaj, aż puści soki. Gdy zauważysz skraplającą się wodę, odsącz jej nadmiar papierowym ręcznikiem. Na rozgrzanego grilla ułóż bakłażana i grilluj z obu stron, aż zobaczysz charakterystyczne czarne paseczki. Gotowanego bakłażana rozłóż na dużym, płaskim talerzu, wysmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie polej dużą ilością oliwy, Całość posyp posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Włoska przekąska prosto z Sycylii gotowa!

#3 Sałatka z grillowanym halloumi

Ser halloumi skradł serca wielu z nas. Aby wydobyć z niego najlepszy smak, można go przyrządzić na patelni, w piekarniku bądź na grillu. Wystarczy pokroić go w plasterki i zgrillować z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Gotowy ser połącz z pokrojonym ananasem, sałatą roszponką, owocem granatu, i orzechami nerkowca. Całość polej sosem z oliwy z oliwek, soku z limonki, łyżki syropu klonowego oraz soli i pieprzu.

#4 Grillowane szparagi z szynką parmeńską

Szparagi są sezonowym warzywem, po które warto sięgać. Mają w sobie dużo witamin i wartości odżywczych, a do tego są bardzo smaczne. Jednym ze sposobów ich przygotowania jest właśnie grill. Szparagi umyj i odetnij twardą końcówkę, która jest niejadalna. Owiń je plastrem szynki parmeńskiej i następnie połóż na rozgrzanego, posmarowanego oliwą z oliwek grilla. Smaż do momentu, aż szynka się zarumieni. Szparagi będą świetnym dodatkiem do grillowanej karkówki i pieczonych ziemniaków.

#5 Faszerowane pieczarki

Do tej potrawy wybierz pieczarki z dużymi kapeluszami, aby łatwiej było je wypełnić. Pieczarki obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym oraz wytnij nożykiem nóżkę. Nóżki oraz cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na maśle z odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Mięso mielone z indyka bądź wieprzowe podsmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzy i wędzonej papryki. Połącz z cebulą i nóżkami pieczarek, a następnie wypełnij przygotowane kapelusze. Gotową pieczarkę zawiń w folie aluminiową i połóż na grillu. Piecz przez około 20 minut, a gdy będą gotowe, posyp posiekaną pietruszką. Na koniec grillowania możesz posypać startym żółtym serem, tak aby się lekko rozpuścił.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *