Pomysły na bób. Co zrobić z tego sezonowego warzywa?
Bób jest uwielbianym warzywem przez wielu i w sezonie letnim, gdy pojawia się w sklepach kupujemy go często, aby nacieszyć się smakiem na kolejnych kilka miesięcy. Najpopularniejszym przepisem jest po prostu ugotowanie go w osolonej wodzie i podanie na ciepło z dodatkiem masła i koperku. Jednak jest wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą podanie tego pysznego i zdrowego warzywa. Przedstawiamy 5 z nich.
Zobacz też: Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek
#1 Zupa krem
Składniki:
- 500 g ugotowanego bobu
- 2 pory
- 20 g masła (lub oleju kokosowego)
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Umytego pora pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło i wrzuć do niego drobno pokrojoną cebulę, aby zeszkliła się. Po chwili dodaj pora i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż kilka minut. Po chwili dolej bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj bób, gotuj przez 20 minut po czym zblenduj na gładki krem. Dodaj sól i pieprz, mleko i oliwę z oliwek i posyp szczypiorkiem i natką. Przelej do miseczki i podawaj z czosnkowymi grzankami.
Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad
#2 Hummus z bobu
Składniki:
- bób
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżka pasty tahini
Przygotowanie:
Bób ugotuj, obierz ze skórki i zblenduj. Dodaj wszystkie przyprawy, przetarty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Oliwę z oliwek i tahini. Całość dobrze wymieszaj. Gotowy hummus polej kilkoma kroplami oliwy, sezamem i listkami kolendry. Pyszna przekąska gotowa!
Zobacz też: Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy
#3 Makaron z bobem
Składniki:
- bób
- makaron typu spaghetti
- sól
- pieprz
- śmietanka 30%
- boczek
- parmezan
- czerwona cebula
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
250 gram bobu ugotuj al dente i obierz ze skórki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną czerwoną cebulę i zeszklij ją. Po chwili dodaj bób i usmażony na skwarki boczek. Dalej całość śmietanką i chwile podpróż. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.
Zobacz też: 5 pomysłów na letni lunch do pracy
#4 Kotleciki z bobu
Składniki:
- bób
- 2 jajka
- panierka panko lub bułka tarta
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 1/2 szklanki posiekanej młodej cebuli (lub szczypiorku)
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz ze skórki. W misce wymieszaj jajko, bułkę tartą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną cebulkę i miętę. Dodaj bób i wymieszaj całość. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w bułce tartej i wrzuć na rozgrzany olej. Podawaj z ulubionym sosem.
#5 Sałatka z bobem i fetą
Składniki:
- 500 g bobu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 5 plasterków boczku wędzonego
- 1 duży pomidor
- 20 g parmezanu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz ze skórki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Dodaj przyprawy, parmezan, sok z cytryny. oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj, posyp pokrojoną pietruszką i gotowe.