Pomysły na bób. Co zrobić z tego sezonowego warzywa? - NoweMedium.pl

Pomysły na bób. Co zrobić z tego sezonowego warzywa?

Bób jest warzywem sezonowym, który ma wiele wartości odżywczych. Zazwyczaj jemy go bez dodatków, jednak warto spróbować nowych przepisów z jego użyciem. Przedstawiamy kilka z nich.
fot. Pexels

Bób jest uwielbianym warzywem przez wielu i w sezonie letnim, gdy pojawia się w sklepach kupujemy go często, aby nacieszyć się smakiem na kolejnych kilka miesięcy. Najpopularniejszym przepisem jest po prostu ugotowanie go w osolonej wodzie i podanie na ciepło z dodatkiem masła i koperku. Jednak jest wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą podanie tego pysznego i zdrowego warzywa. Przedstawiamy 5 z nich.

Zobacz też: Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek

#1 Zupa krem

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 pory
  • 20 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Umytego pora pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej masło i wrzuć do niego drobno pokrojoną cebulę, aby zeszkliła się. Po chwili dodaj pora i pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż kilka minut. Po chwili dolej bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj bób, gotuj przez 20 minut po czym zblenduj na gładki krem. Dodaj sól i pieprz, mleko i oliwę z oliwek i posyp szczypiorkiem i natką. Przelej do miseczki i podawaj z czosnkowymi grzankami.

Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad

fot. kwestia smaku | kwestiasmaku.com

#2 Hummus z bobu

Składniki:

  • bób
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżka pasty tahini

Przygotowanie:

Bób ugotuj, obierz ze skórki i zblenduj. Dodaj wszystkie przyprawy, przetarty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Oliwę z oliwek i tahini. Całość dobrze wymieszaj. Gotowy hummus polej kilkoma kroplami oliwy, sezamem i listkami kolendry. Pyszna przekąska gotowa!

Zobacz też: Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy

pixabay.com

#3 Makaron z bobem

Składniki:

  • bób
  • makaron typu spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 30%
  • boczek
  • parmezan
  • czerwona cebula
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

250 gram bobu ugotuj al dente i obierz ze skórki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć drobno posiekaną czerwoną cebulę i zeszklij ją. Po chwili dodaj bób i usmażony na skwarki boczek. Dalej całość śmietanką i chwile podpróż. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Zobacz też: 5 pomysłów na letni lunch do pracy

kwestiasmaku.com

#4 Kotleciki z bobu

Składniki:

  • bób
  • 2 jajka
  • panierka panko lub bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 1/2 szklanki posiekanej młodej cebuli (lub szczypiorku)

Przygotowanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz ze skórki. W misce wymieszaj jajko, bułkę tartą i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekaną cebulkę i miętę. Dodaj bób i wymieszaj całość. Z przygotowanej masy uformuj niewielkie kotleciki, obtocz w bułce tartej i wrzuć na rozgrzany olej. Podawaj z ulubionym sosem.

kwestiasmaku.com

#5 Sałatka z bobem i fetą

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 plasterków boczku wędzonego
  • 1 duży pomidor
  • 20 g parmezanu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i obierz ze skórki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Dodaj przyprawy, parmezan, sok z cytryny. oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj, posyp pokrojoną pietruszką i gotowe.

blendman.pl
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *