Jak zapobiec chorobie? Naturalny shot wzmacniający organizm na jesień

Wraz z początkiem jesieni i zmianą pogody nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje. Przegrzane pomieszczenia, zmniejszona aktywność fizyczna oraz wilgoć na zewnątrz stwarzają idealne warunki do tego, aby zaziębić swój organizm i zachorować. Już od pierwszych, jesiennych dni warto wzmacniać go, przede wszystkim w naturalny sposób. Sprawdź jak przygotować shota, który jest prawdziwą bombą witaminową.
Zobacz też: Przepisy na jesienne napoje
Imbirowy shot na odporność
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 5 cm korzenia imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki miodu
Pomarańcze mają dużą zawartość witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D oraz E. Ponadto bogate są w beta-karoten i wiele minerałów takich jak potas, wapń, czy magnes. Dodatkowo mają słodki smak, który idealnie złagodzi intensywny smak imbiru.
Imbir ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. Jego intensywny smak oraz działanie poprawiające krążenie krwi potrafi rozgrzać organizm w kilka chwil, dlatego też w jesienna pogodę to kulinarny “must have”.
Kurkuma, której podstawowym składnikiem jest kurkumina działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo. Stymuluje odporność, wspomaga oczyszczanie organizmu oraz ma wiele cech prozdrowotnych.
Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw
Przygotowanie shota:
W wyciskarce wyciśnij sok z 5 centymetrów obranego korzenia imbiru. Dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżki miodu oraz pół łyżeczki kurkumy. Pij codziennie mały kieliszek (25 ml) przygotowanego płynu. Ilość z podanego przepisu powinna wystarczyć na 3 porcje.
Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru