Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek - NoweMedium.pl

Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek

Sklepowe półki coraz bardziej zapełniają się sezonowymi produktami. Przedstawiamy 5 ciekawych przepisów na dania z użyciem nowalijek.
pexels.com

Wiosna to radosny czas, w którym wszystko po kilkumiesięcznej przerwie budzi się do życia. W sklepach pojawiają się produkty za którymi tęskniliśmy długi czas, dlatego warto po nie jak najczęściej sięgać, aby nacieszyć się ich smakiem. Do tzn. nowalijek zalicza się rzodkiewkę, botwinkę, młodą marchewkę, szczypiorek czy też rabarbar. Jednak jakie dania można przygotować oprócz klasycznej zupy z botwinki, czy ciasta z rabarbarem? Przedstawiamy 5 ciekawych przepisów.

Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw

#1 Szakszuka z botwinką

Szakszuka jest popularnym daniem przygotowywanym najczęściej na śniadania. Klasyczna wersja zawiera pomidory, cebulę, jajka, czosnek oraz przyprawy. Aby urozmaicić jedno z ulubionych śniadań, można ją przyrządzić z botwinką. Jak?

Składniki:

  • cebula
  • chilli
  • czosnek
  • botwinka
  • wędzona papryka
  • pomidory bez skórki
  • jajka
  • sól i pieprz
  • kolendra

Przygotowanie: Cebulę i papryczkę chilli pokrój w drobna kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, lekko zeszklij a następnie dodaj chili i czosnek. Po chwili dodaj posiekaną na drobne kawałki botwinkę i dodaj wędzoną paprykę. Gdy składniki zeszklą się, dodaj posiekane w drobną kostkę pomidory i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy sos zgęstnieje, zrób w nim miejsce na jajka. Wbij do “gniazdek” i gotuj chwilę pod przykryciem, aż białko się zetnie. Całość dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp kolendrą.

Zobacz też: Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy

#2 Raita, czyli chłodnik z rzodkiewką

Danie idealnie sprawdzi się w upalne dni. Może być dodatkiem do dania głównego lub, podane z pieczywem, stanowić pełnowartościowy posiłek. Jak przygotować indyjską wersję greckich tzatzików?

Składniki:

  • jogurt grecki
  • rzodkiewka
  • świeża kolendra
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ogórek
  • pomidor
  • cebula
  • sok z pomarańczy
  • kumin

Przygotowanie: Jogurt zmiksuj z kuminem i sokiem z pomarańczy. Dopraw sola i pieprzem, a następnie włóż do lodówki, aby ochłodzić. Gdy będzie już zimny, dodaj do niej posiekaną w drobna kosteczkę cebulę, startego na tarce ogórka i rzodkiewkę i całość mieszamy. Gotowy jogurt posypujemy pomidorem pokrojonym z kostkę, świeżą kolendrą oraz skrapiamy oliwa z oliwek.

Zobacz też: 6 owoców z najmniejszą ilością cukru

#3 Makaron ze szparagami i bekonem

Szparagi to kolejne sezonowe warzywo, które ma wielu fanów. Jednym z najprostszych, a zarazem pysznych potraw z jego dodatkiem jest makaron.

Składniki:

  • makaron typu spaghetti
  • płynna śmietanka 18 %
  • sól i pieprz
  • cebula
  • czosnek
  • boczek
  • szparagi

Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi. Podsmaż moment, a następnie zalej sos śmietanką. Duś chwile, aż zgęstnieje, w między czasie doprawiając go solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmaż na brązowo bekon pokrojony w kostkę. Makaron połącz z sosem i posyp boczkiem. Możesz także oprószyć go parmezanem.

Zobacz też: Pomysły na szparagi. Zobacz najlepsze przepisy na lekki, wiosenny obiad

#4 Ciasto z kremem rabarbarowym

Klasycznym ciastem z dodatkiem rabarbaru jest drożdżowiec. Przedstawiamy przepis na równie pyszne ciasto z kremem rabarbarowym.

Składniki na ciasto:

  • masło100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • mąka kukurydziana 30 g
  • cukier 50 g
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • rabarbar – 3 łodygi
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtko z jajka – 5 sztuk
  • cukier180 g
  • masło 60 g

Przygotowanie:
Ciasto: Składniki na ciasto dobrze wymieszaj, zagnieć, rozwałkuj i ułóż w foremce. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez 20 minut.

Krem: Rabarbar pokrój w kostkę, włóż do rondelka i posyp cukrem pudrem. Gdy rozpadną się, rozgnieć widelcem, aby przypominały puree. Odstaw je do wystygnięcia. Żółtka wrzuć do garnuszka z grubym dnem i wymieszaj z cukrem. Gdy będą dobrze podgrzane, dodaj do nich wcześniej przygotowany krem z rabarbaru oraz masło. Całość dobrze wymieszaj. Gdy krem ostygnie wylej na upieczone ciasto i gotowe! Ciasto udekoruj ulubionymi owocami.

Zobacz też: Światowy Dzień Pieczenia. 5 przepisów na proste i pyszne ciasto

#5 Frytki z fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową zazwyczaj podajemy z bułką tartą i masłem. Można z niej przygotować także bardziej kaloryczną, jednak równie smaczna wersję.

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • jajko
  • zimna woda
  • mąka do tempury
  • olej

Przygotowanie: Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Jajka roztrzep i połącz z zimną wodą, dodaj do nich mąkę i dokładnie wymieszaj.

Do garnka z grubym dnem wlej olej i dobrze go rozgrzej. Fasolkę obtocz w płynnej panierce i wrzuć na gorący olej. Smaż około 5 minut.

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *