Światowy Dzień Pieczenia. 5 przepisów na proste i pyszne ciasto - NoweMedium.pl

Światowy Dzień Pieczenia. 5 przepisów na proste i pyszne ciasto

17 maja jest Światowym Dniem Pieczenia. To świetna okazja, aby upiec pyszne ciasto dla najbliższych. Przedstawiamy 5 prostych i efektownych przepisów na wypieki.
pexels.com

17 maja jest Światowym Dniem Pieczenia, w którym powinniśmy celebrować wszystkie wypiekane słodkości. To świetna okazja, aby spróbować swoich sił i własnoręcznie przygotować ciasto, którym poczęstujemy naszych najbliższych. Według naukowców z Bostonu, pieczenie to nie tylko przyjemność, ale także lekarstwo na stres. Każdemu łasuchowi poprawi się humor po zjedzeniu pieczonej słodkości, dlatego też przedstawiamy kilka prostych pomysłów na przepis, aby przygotować coś pysznego i poprawić sobie humor.

Zobacz też: Dzień Sera Camembert. 5 przepisów z jego użyciem

#1 Tarta kajmakowo – orzechowa

Składniki:

  • 200 g suchych herbatników
  • 60 g masła
  • łyżeczka przyprawy piernikowej, kakao i cynamonu
  • 250 g masła orzechowego
  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 ml śmietanki
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • garść prażonych orzeszków np. włoskich

Przygotowanie:

Herbatniki zmiel na gładki proszek, połącz je z kakao, cynamonem, przyprawa piernikową oraz roztopionym masłem i całość wymieszaj. Na metalowej formie wyłóż równomiernie przygotowane ciasto i mocno dociśnij. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut.

Masę kajmakową i masło orzechowe wymieszaj i wyłóż na upieczony (wystudzony) spód z ciasteczek. Śmietankę podgrzej, dodaj do niej czekoladę i wylej na nadzienie. Całość posyp prażonymi orzechami.

Zobacz też: 5 pysznych przepisów na udaną randkę walentynkową

pexels.com

#2 Brownie migdałowe (bezglutenowe)

Składniki:

  • pół szklanki oleju kokosowego
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • szklanka mąki migdałowej
  • pół szklanki kakao
  • szczypta soli
  • pół tabliczki czekolady
  • garść orzechów np. pekan

Przygotowanie:

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Olej roztop w rondelku, dodaj do niego cukier i całość dobrze wymieszaj. Dodaj jajka i mąkę migdałową, szczyptę soli i kakao energicznie mieszając, tak aby powstała gładka masa. Na koniec dodaj pokruszona czekoladę. Przygotowaną masę wylej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 30 minut. Gotowe ciasto udekoruj orzechami.

Zobacz też: Najlepszy przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe

pexels.com

#3 Ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gram cukru pudru
  • truskawki

Przygotowanie:

Masło i jajka wyjmij z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem ciasta, tak aby miało temperaturę pokojową. Masło ubij na gładką masę, stopniowo dodając żółtka i cukier puder. Na sam koniec dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka na pianę i delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą. Przelej do foremki i udekoruj truskawkami. Piecz w 175 stopniach około 35 minut.

Zobacz też: Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis

pexels.com

#4 Muffinki z malinami

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 3 łyżki nutelli
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • maliny

Czekoladę pokrój w kosteczkę, włóż do rondelka, dodaj masło oraz nutellę i na minimalnym ogniu podgrzewaj do momentu, aż całość się rozpuści. Odstaw rondelek z ognia, dodaj mleko i jajka i całość wymieszaj na gładką masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie wlej do niej przygotowana masę. Na koniec dołóż maliny i przełóż ciasto do małych foremek na muffinki. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: Dzień Matki 2022. Pomysł na wspólny posiłek

pixabay.com

#5 Ciasto kokosowe

Składniki:

  • 600 g herbatników
  • 200 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem waniliowym i żółtkami i energicznie wymieszaj na gładką masę. Resztę mleka zagotuj w garnku, a gdy zacznie kipieć odstaw z kuchenki i wlej wcześniej przygotowaną masę. Masło pokrój w kostkę i ubij na puch, stopniowo dodając do niego przyrządzony wcześniej budyń. Prostokątną formę wysmaruj masłem, a następnie układaj na niej na przemiennie masę przekładana ciasteczkami. Na samej górze powinna być masa z kremu, którą posypiesz wiórkami kokosowymi.

pixabay.com
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *