Najlepszy przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe - NoweMedium.pl

Najlepszy przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Nic tak nie ucieszy podniebień Waszych gości, jak aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowo-kakaowe. Przedstawiamy najlepszy przepis!
fot. pixabay

Ciasto marchewkowe musi być wilgotne, puszyste i delikatne. Przedstawiamy najlepszy przepis, dzięki któremu uzyskamy taki efekt!

Składniki:

  • 4 lub 5 większych marchewek
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie jajka ubijamy w mikserze wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Po około 3 minutach zaczynamy stopniowo dodawać olej (cały czas ubijając mikserem). Gdy ciasto wchłonie olej do osobnej miski wsypujemy mąkę, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Składniki ze sobą mieszamy. Gdy ten krok mamy za sobą stopniowo wsypujemy do ciasta składniki sypkie z miseczki. Na samym końcu do ciasta dodajemy odciśniętą marchewkę, całość mieszając kopytkiem.

Ciasto przelewamy do blaszki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ciasto przez 45 minut.

Polewa:

Gdy ciasto jest w piekarniku, możemy zabrać się za robienie polewy. Doda ona ciastu niesamowity smak, a sama w sobie jest ciągnąca i delikatna. Do polewy potrzebujemy:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • około 4 lub 5 łyżek kakao rozpuszczalnego (dla dzieci)

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, do której dodajemy mleko. Następnie dodajemy cukier, cynamon, oraz kakao. Wszystko ze sobą mieszamy i doprowadzamy do wrzenia polewy. Może być tak, że polewa okaże się bardzo rzadka, jednak spokojnie! Dodane kakao rozpuszczalne sprawi, że polewa podczas stygnięcia zgęstnieje i będzie ciągnąca!

Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, czekamy około 10 minut, aż lekko ostygnie. Po tym czasie możemy polać je polewą. Górę wedle uznania można ozdobić włoskimi orzechami, posypką albo lukrem. Można oczywiście pominąć ten krok.

W taki sposób wyszło Wam pyszne, wilgotne oraz puszyste ciasto marchewkowo-kakaowe! Idealne na świąteczny okres. Smacznego!

fot. NoweMedium

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *