Międzynarodowy Dzień Marchewki. Co przyrządzić z tego warzywa?
Marchewka zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim warzywo jest źródłem beta-karotenu, witaminy A, alfa-karotenu oraz luteiny. Marchew bogata jest także w przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, kwas ferulowy, kwas p-kumarynowy, kwas p-hydroksybenzoesowy oraz kwas kawowy. To właśnie dzięki nim, warzywo wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe. W diecie każdego z nas powinna pojawić się marchew, która korzystnie wpływa na zdrowie.
4 kwietnia 2003 roku ustanowiono Międzynarodowym Dniem Marchewki. Z tej okazji przedstawiamy 5 przepisów na pyszne oraz zdrowe potrawy, których bohaterem jest właśnie to warzywo.
#1 Pasztet marchewkowy
Pasztet marchewkowy przypadnie do gustu nie tylko osobom będącym na diecie roślinnej. To świetny i zdrowy zamiennik tradycyjnego pasztetu, który urozmaici dietę nawet największym fanom mięsa. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i można podawać na ciepło oraz na zimno. Do jego przygotowania potrzeba:
- 800 g marchwi
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 jajka “zerówki”
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Marchewkę należy ugotować i ostudzić. Cebulę oraz czosnek podsmaż na patelni i dodaj po chwili marchewkę. Całość przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i blendujemy. Masę wylewamy na blaszkę, posypujemy pestkami dyni i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Zobacz też: Dzień tosta: 5 przepisów na urozmaicenie zapiekanych kanapek
#2 Ciasto marchewkowe
Fani słodkości mogą zastąpić klasyczne ciasta wypiekiem z marchewki. Użycie warzywa zagwarantuje to, że ciasto będzie wilgotne, zdrowsze od klasycznego, a także naturalnie słodkie.
Składniki:
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 ⅓ szklanka mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki soli1
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
W misce należy wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Cukier z olejem zmiksować, a następnie dodaj stopniowo jajka. Kolejno dodaj mąkę i całość wymieszaj na gładka masę. Całość przelej do foremki i piecz 60 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli lubisz ciasto z polewą, wymieszaj mascarpone z 150 g masła i 150 g cukru pudru. Całość dobrze ubij i pokryj gotowe ciasto przygotowanym kremem.
Zobacz też: Najlepszy przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe
#3 Sok z marchewki, czyli bogactwo witamin
Świeżo wyciskane soki to najlepsze co możemy dać naszemu organizmowi. Bogate są w mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Do ich wykonania można użyć wielu wariacji ulubionych owoców i warzyw. Przedstawiamy przepis na sok, który jest nie tylko smaczny, ale również postawi na nogi podczas choroby.
Składniki:
- 4 marchewki
- grejpfrut
- pomarańcza
- cytryna
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 cm korzenia świeżej kurkumy
Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do wyciskarki i po chwili można cieszyć się rozgrzewającym, świeżym sokiem.
#4 Surówka z marchewki z porem
Jedną z najpopularniejszych surówek, które znany z dzieciństwa jest marchewka z dodatkiem cukru. Jednak warzywny dodatek do dania głównego można przygotować na wiele sposobów. Co potrzebne do słonej wersji surówki?
- 2 marchewki
- kawałek pora
- majonez
- sól
- pieprz
- pół jabłka
Wszystkie składniki zetrzyj na małych oczkach, wymieszaj z majonezem oraz przyprawami i soczysty dodatek do obiadu gotowy!
#5 Kluseczki marchewkowe
Kluseczki z dodatkiem marchewki to ciekawy przepis dla osób, które lubią nowości w kuchni. Polane roztopionym świeżym masłem z czosnkiem i posypane parmezanem przypadną do gustu największym koneserom potraw mącznych. Co potrzebne do przygotowania ich?
- 1 kg marchewki
- 1 jajko
- 300 gramów maki pszennej
- 2 łyżki masła
- parmezan
- sól i pieprz
Marchewkę ugotuj, a następnie zblenduj. Gdy ostygnie, dodaj do niej jajko, mąkę, przyprawy. Wodę w garnku zagotuj i następnie przekładaj masę łyżkami na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną na górę, odcedź je, polej roztopionym masłem z dodatkiem czosnku i posyp parmezanem.