Pyszne kremowe curry z kurczakiem i warzywami
Kto z nas nie lubi cudownego kremowego curry? Ten przepis przeznaczony jest dla osób, które cenią sobie czas, ponieważ jego wykonanie to zaledwie 20 minut. Jest to wyjątkowe danie, które pochodzi z Indii oraz Dalekiego Wschodu. Smak i konsystencja was zachwyci.
Zobacz też: Fenomen królowej makaronu z Tik Toka, przepisy podane w kilka sekund
Zobacz też: Pyszny makaron z sosem śmietanowo-grzybowym
Składniki
Zobacz też: Lazania z mięsem mielonym i pieczarkami
1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
1/2 białej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
1/3 żółtej papryki
300 g piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki curry
1.5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka (lekko pikantne) lub 2 łyżki (ostre) czerwonej pasty curry
300 ml mleczka koskowego
łyżeczka skrobii ziemniaczanej + 2 łyżki wody
200 g ryżu najlepiej jaśminowego
Przygotowanie
Czerwoną i białą cebulę oraz czosnek i imbir kroimy w drobną kostkę.
Papryki kroimy w cienkie paski.
Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką rozgrzanego oleju – całość podsmażamy przez 5 minut.
W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni wraz z warzywami.
Po 3-4 minutach, gdy kurczak będzie już prawie gotowy, a warzywa już zmiękną wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pastę curry.
Całość gotujemy przez 7 minut i wlewamy na patelnię rozpuszczoną w zimnej wodzie skrobię.
Zagotowujemy przez chwilkę, aby zgęstniało i możemy cieszyć się pysznym daniem.
Zobacz też: Pyszna zupa grzybowa. Jak ją wykonać?