Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe - NoweMedium.pl

Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną to idealny prezent dla drugiej połówki na Walentynki. Jak je przygotować?
Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe
Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 14 lutego obchodzimy święto zakochanych, czyli Walentynki. To idealny czas, aby wykonać pyszne ciasto swojej drugiej połówce. Przedstawiamy najlepszy przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną.

Zobacz też:

Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie

Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki świeżych truskawek,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1/4 szklanki cukru pudru.

Zobacz też:

Przepis na krupnik

Przygotowanie:

Na samym początki rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę do pieczenia, którą smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Zobacz też:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich również mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę jajeczno-mleczną do suchej mieszanki składników i całość dokładnie mieszamy.

Zobacz też:

Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze

Truskawki kroimy i mieszamy je z mąką, a następnie dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy całość. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

Zobacz też:

Ziemniaki pod każdą postacią. Poznaj ciekawe przepisy

W czasie, gdy ciasto się piecze, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wyjmujemy je z formy i dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotowe! Smacznego.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *