Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe
Dzisiaj, 14 lutego obchodzimy święto zakochanych, czyli Walentynki. To idealny czas, aby wykonać pyszne ciasto swojej drugiej połówce. Przedstawiamy najlepszy przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną.
Zobacz też:
Dzień Ptysia. Przepis na najlepsze ptysie
Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki kakao,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki świeżych truskawek,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1/4 szklanki cukru pudru.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początki rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę do pieczenia, którą smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie w dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Zobacz też:
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich również mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę jajeczno-mleczną do suchej mieszanki składników i całość dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Światowy Dzień Pizzy. Najlepszy przepis na włoską pizze
Truskawki kroimy i mieszamy je z mąką, a następnie dodajemy je do ciasta. Delikatnie mieszamy całość. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
Zobacz też:
Ziemniaki pod każdą postacią. Poznaj ciekawe przepisy
W czasie, gdy ciasto się piecze, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wyjmujemy je z formy i dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Gotowe! Smacznego.