Tłusty czwartek 2024. Przepis na pyszne pączki do porannej kawy!
Dziś obchodzimy “Tłusty Czwartek”, czyli tradycyjne polskie święto, które wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. To dzień, w którym spożywa się dużo słodkich wypieków – w szczególności pączków! Dziś przychodzimy więc z przepisem na pączki domowej roboty!
Zobacz też: Tłusty czwartek. Fit pączki by Anna Lewandowska
Przepis na pączki domowej roboty
Pączki są symbolem obfitości i tłustego jedzenia, które jest ograniczane w czasie postu, dlatego w żaden inny dzień tak, jak dzisiaj kalorie się nie liczą!
Składniki
- mąka pszenna – 250 g
- drożdze świeże – 25 g lub drożdze instant – 7 g
- cukier – 50 g
- ciepłe mleko – 125 ml
- jajko – 1 szt
- roztopione masło – 50 g
- sól – szczypta
- oliwa do smażenia
- preferowany dodatek: dżem, lukier, cukier puder
Przygotowanie
Ciasto
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajko, rozpuszczone masło i połączone drożdże z mlekiem. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Formowanie pączków
Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na lekko oprószonym mąką blacie. Wykorzystaj szklankę lub foremkę o średnicy około 5-7 cm, aby wycinać krążki ciasta.
Umieść na każdym krążku niewielką ilość dżemu (lub inne nadzienie) i zlep oba brzegi, formując małe pączki. Ułóż pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Podgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do temperatury około 170-180°C. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. Odstaw je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Po ostudzeniu pączków, możesz posypać je cukrem pudrem, obtoczyć w cukrze lub polać lukrem.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na deser czekoladowy