Jakich warzyw nie powinniśmy obierać ze skórki?
Wiele warzyw, które na codzień wykorzystujemy do domowych potraw, obieramy ze skórki. Jest jednak kilka warzyw, z których skórki nie powinniśmy zdejmować. Dlaczego? Jakie to warzywa? Sprawdź!
Zobacz też:
Dzień Buraka. Pyszne przepisy z użyciem tego zdrowego warzywa
Warzywa, których się nie powinno obierać ze skórki
Tych pięciu warzyw nie powinno się obierać ze skórki, ze względu na ich wartości odżywcze, ale i witaminy, które właśnie znajdują się w skórce. Sprawdź, jakie to warzywa!
#1 Ziemniaki
W skórce ziemniaka znajduje się, aż 20 procent składników odżywczych oraz witamin z grupy B. Również w niej znajdziemy dużą dawkę błonnika, który świetnie wpływa na ludzki organizm. Nie warto więc obierać ziemniaków ze skórki.
Zobacz też:
Pieczone ziemniaki z kurkami i pomidorami
#2 Bakłażan
Kolejnym warzywem, którego nie powinno się obierać ze skórki, to bakłażan. Fioletowa skórka bakłażana jest w stanie zatrzymać rozwijające się u nas przeróżne choroby, ale i ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze, potrafi wzmocnić nasz organizm.
Zobacz też:
Naturalne afrodyzjaki – 5 przepisów na potrawy, które pobudzą zmysły
#3 Ogórki
Ogórki posiadają naprawdę wiele witamin w swoich skórkach. Ze względu na zawarte w niej składniki odżywcze oraz witaminy, silnie wzmacniają jelita oraz dostarczają organizmowi wiele cennego błonnika.
Zobacz też:
Sylwester 2022. Przepisy na sałatki
#4 Marchewki
Marchewki również nie powinniśmy obierać ze skórki, ponieważ tuż pod nią znajduje się wiele antyoksydantów, które są odpowiedzialne za pomoc w oczyszczeniu naszego organizmu oraz redukowaniu wolnych rodników.
Zobacz też:
Przepis na ciasto marchewkowe dla cukrzyka
#5 Bataty
Bataty również powinno jeść się ze skórą, ze względu na sporą ilość witamin C, B, D, które są w niej zawarte. Witaminy te pozytywnie wpływają na nasz organizm, podnosząc jego odporność i wytrzymałość na infekcje.