Powstała książka kucharska, dla tych którzy stracili węch po COVID-19 - NoweMedium.pl

Powstała książka kucharska, dla tych którzy stracili węch po COVID-19

"Taste&Flavour" to pierwsza książka, która jest w pełni poświęcona osobom, które utraciły węch i smak na skutek choroby wywołanej wirusem SARS-CoV-2.
fot. lifekitchen.co.uk

Uciążliwy objaw wywołany wirusem SARS-CoV-2

Utrata węchu i/lub smaku to jeden z najczęstszych objawów wystepujących u osób zakażonych wirusem SARS-CoV-2. Zaburzenia te mogą utrzymywać się nawet do pięciu miesięcy, a podejrzenia związane z wywołaniem tego objawu padają na podłoże zmian neurologicznych.

Medycy University of Quebec przeprowadzili badanie na ponad 800 osobach, które przeszły COVID-19. Badanie polegało na wykonaniu ankiety oraz wykonaniu domowych testów, które mierzyły pracę zmysłu smaku i węchu średnio pięć miesięcy po diagnozie. Do tego ustalono skalę od 0 do 10.

Badania wykazały, że 580 uczestników doświadczyło już na samym początku choroby utratę węchu i/lub smaku. Aż 297 osób zadeklarowało, że nie odzyskało węchu nawet po 5 miesiącach od przebytej choroby, a u 134 ankietowanych stwierdzono utrzymujący się ubytek węchu.

Utrata węchu i/lub smaku wydaje się być dość uciążliwym objawem, dlatego z pomocą przychodzi pierwsza książka stworzona właśnie, dla osób, które przebyły chorobę COVID-19.

Taste & Flavour Book

Organizacja Life Kitchen stworzyła książkę z myślą o wszystkich osobach, które borykają się z tym objawem. W niektórych przypadkach chorzy nie czują zapachu i smaku potraw, ale w innych niektóre składniki stają się dokuczliwe. Są to produkty, które mają bardzo intensywny zapach, takie jak na przykład czosnek czy cebula.

Za powstanie książki odpowiada firma non-profit – Life Kitchen. Ryan Riley i Kimberley Duke to założyciele organizacji, którzy mają za sobą duże doświadczenie. Life Kitchen powstała, a by pomagać osobom, które są chore na nowotwory, ponieważ wywołują one podobne objawy utraty węchu i smaku, jak wirus SARS-CoV-2.

Wszystkie przepisy opierają się na pięciu zasadach: umami, zapachu, konsystencji, wielowarstwowości i symulacji odpowiadającego za smak nerwu trójdzielnego. Potrawy mają nie tylko być przystosowane dla osób, które mają problem z węchem i smakiem, ale także mają ładnie wyglądać.

Książka jest darmowa i dostępna do pobrania na stronie lifekitchen.co.uk.