Jaką rolę w organizmie odgrywa kwas foliowy i w których produktach można go znaleźć? - NoweMedium.pl

Jaką rolę w organizmie odgrywa kwas foliowy i w których produktach można go znaleźć?

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, którą można oczywiście znaleźć w wielu produktach spożywczych. Mimo tego zdarzają się jego niedobory, a także sytuacje, gdy zwiększona podaż jest szczególnie istotna. Sprawdźmy więc, jaką rolę w organizmie odgrywa kwas foliowy oraz jak zwiększyć jego ilość w diecie. Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółowych informacji.
fot. pexels

Kwas foliowy i jego rola w organizmie

Okazuje się, że witamina ta ma bardzo istotny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Kwas foliowy to m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpowiada ona bowiem za wzrost, rozwój oraz rozmnażanie się komórek. Ma też istotny udział w procesie syntezowania kwasów nukleinowych wchodzących w skład DNA. Inną rolą tej witaminy jest wspieranie tworzenia oraz dojrzewania krwinek czerwonych.

Kwas foliowy odgrywa też kluczową rolę w czasie ciąży. Niedobór w tym okresie może przyczynić się do przedwczesnego porodu lub niewielkiej masy urodzeniowej malucha. Zwiększa też ryzyko wad ośrodkowego układu nerwowego i również z tego powodu lekarze zalecają nie tyle suplementację kwasem foliowym w ciąży, ile także przed nią.

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Niedobór tej witaminy może powodować różnego rodzaju symptomy. Szczególnie alarmujące są objawy ze strony układu nerwowego, takie jak problemy z mową i ze wzrokiem, drętwienie kończyn, kłopoty z pamięcią, a także stany depresyjne, a nawet psychotyczne. Oczywiście mogą one wynikać również z niedoborów innych składników odżywczych, zdecydowanie jednak nie wolno ich ignorować i koniecznie trzeba zgłosić się z nimi do specjalisty.

Źródła kwasu foliowego w pożywieniu

Witaminę tę można oczywiście znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych. Jego najlepsze źródła to przede wszystkim rośliny, takie jak ciecierzyca, sałatka, fasola, brukselka, brokuły, buraki, kapusta włoska, liście rzeczy oraz słonecznik. Kwas foliowy można znaleźć również w pełnoziarnistym chlebie oraz brązowym ryżu, które zawierają oczywiście również wiele innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych i witamin.

W określonych przypadkach zalecana może być też suplementacja. Rekomendowana jest ona m.in. dla kobiet planujących zajście w ciążę, jak się bowiem okazuje, suplementacja to mniejsze ryzyko wad cewy moczowej u płodu o 50 do nawet 75 proc. Inne przypadki przyjmowania kwasu foliowego w postaci tabletek warto omówić z lekarzem lub dietetykiem.

Jak widać kwas foliowy jest absolutnie kluczowy dla prawidłowej pracy organizmu. Nie oznacza to jednak, że można suplementować go bez umiaru. Najlepiej zwiększyć jego źródła w diecie, natomiast suplementację w czasie ciąży skonsultować ze specjalistą. Dzięki temu nie zostanie przekroczona jego odpowiednia ilość w organizmie, która może przyczyniać się do problemów z pracą układu trawiennego, ale i objawów neurologicznych. Balans jest więc absolutnie kluczowy.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *