5 pomysłów na letni lunch do pracy - NoweMedium.pl

5 pomysłów na letni lunch do pracy

Nie masz pomysłu co zabrać ze sobą do pracy, a klasyczne kanapki Ci się znudziły? Przedstawiamy kilka pomysłów na letni lunch.
pexels.com

Zazwyczaj z braku czasu na lunch do pracy lub szkoły przygotowujemy na szybko kanapkę, która z czasem może nam się znudzić. Aby urozmaicić drugie śniadanie i przy okazji przemycić więcej wartości odżywczych przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na szybko w przygotowaniu posiłek do pracy.

Zobacz też: Wiosenne dania. 5 przepisów z użyciem nowalijek

#1 Sałatka z użyciem zupki chińskiej

Składniki:

  • ulubiona zupka chińska
  • gotowy miź sałat
  • ogórek
  • pomidor
  • łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • łyżka keczupu
  • kurczak lub tofu

Przygotowanie:

Makaron z zupki chińskiej pokrusz i wrzuć na dni miski. Następnie pomidora i ogórka pokrój w kostkę i połóż na makaron (woda z warzyw zmiękczy makaron). Dodać sałatę, łyżkę majonezu bądź jogurtu naturalnego, keczup i przyprawę z zupki chińskiej i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę do lodówki na pół godziny i w tym czasie przygotuj kurczaka bądź tofu. Pokrój w kostkę wybrany składnik, zamarynuj i ulubionych przyprawach np. czosnku, papryce, soli i pieprzu, a następnie usmaż na gorącym oleju. Wyciągnij sałatkę, przełóż do lunch boxów i posyp przygotowanym mięsem lub tofu.

Zobacz też: Pomysły na szybkie i bezglutenowe śniadania. Koniecznie przetestuj te przepisy

pexels.com

#2 Guacamole z grzankami

Składniki:

  • awokado
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pomidor
  • bagietka
  • masło

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skórki, pokrój w kostkę, a następnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niego kilka kropel oliwy z oliwek, sól i pieprz wedle uznania, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, odrobinę soku z cytryny i drobno pokrojonego pomidora.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego kromki bagietki posmarowane masłem. Po kilku minutach, gdy nabiorą złotego koloru wyciągnij i włóż do lunch boxa z przegrodą. W drugiej części pudełka umieść przygotowane guacamole i zdrowy lunch gotowy!

Zobacz też: Bomby witaminowe, czyli 8 najzdrowszych polskich warzyw

pexels.com

#3 Sałatka z kaszą bulgur i burakiem

Składniki:

  • burak gotowany
  • mix sałat
  • ugotowana kasza bulgur
  • mini mozarella
  • pestki słonecznika

Sos:

  • musztarda dijon
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • miód

Przygotowanie:

Buraka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z mixem sałat, pestkami słonecznika, mini mozarellą i ugotowana kaszą bulgur.

Sos: W malutkim słoiczku wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki musztardy i łyżkę miodu. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Sos zabierz w słoiku do pracy i przed zjedzeniem dobrze wstrząśnij nim a następnie polej przygotowaną sałatę.

pexels.com

#4 Chlebek bananowy z masłem orzechowym i dżemem

Składniki:

  • 3 duże banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej – 240 g
  • 1/3 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Banany rozgnieć, dodaj do nich jajko, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, masło oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj i wlej do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta ułóż kilka plasterków banana. Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 50 minut.

Po upieczeniu pokrój ostudzony chlebek na “kromki”, włóż do lunchboxa w którym także znajdzie się miejsce na ulubione dodatki. Do takiego chlebka idealnie pasuje masło orzechowe, dżem truskawkowy i borówki.

Zobacz też: Owsianka nie musi być nudna. 5 pomysłów na śniadanie z płatków owsianych

pexels.com

#5 Tortille z dużą ilością warzyw

Składniki:

  • placki do tortilli
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • sałata
  • batat
  • awokado
  • cebula
  • kurczak lub tofu

Sos:

  • jogurt naturalny lub majonez
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do majonezu bądź jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki przeszły.

Wyciągnij placek do tortilli i wysmaruj przygotowanym sosem, a następnie zacznij układać na nim warzywa. Możesz sięgnąć po te, które lubisz najbardziej. Polecamy ugotowanego batata pokrojonego w plasterki, kawałki awokado, cebulę, pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, ogórka zielonego oraz sałatę. Zostaw miejsce na mięso lub tofu.

Kurczaka lub tofu zamarynuj w ulubionych przyprawach i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy będzie już zarumienione, odsącz na papierowym ręczniku i poczekaj aż ostygnie, a następnie połóż na górę z warzyw i polej dodatkowa porcją sosu. Placek dobrze zamknij i wrzuć na patelnie. Zgrilluj z obu stron i gotowe!

pexels.com
Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *