Muffinki borówkowe - przepis - NoweMedium.pl

Muffinki borówkowe – przepis

Muffinki borówkowe to idealny deser, który pozwoli wykorzystać owoc sezonowy. Przedstawiamy przepis, jak można go wykonać!
Muffinki borówkowe - przepis
Muffinki borówkowe – przepis, fot. pixabay.com

Jak zawsze w sezonie letnim w sklepach pełno jest sezonowych owoców. Należą do nich borówki, z których można zrobić doskonałe muffinki na cieście jogurtowym. Są miękkie, puszyste i co najważniejsze nie potrzebują lukru, żeby zachwycić swoim smakiem. Musimy jednak pamiętać, że tak jak każde ciasto jogurtowe tak i te narażone jest na zakalca. Żeby go uniknąć trzeba trzymać się kurczowo przepisu. Przedstawiamy przepis na muffinki borówkowe.

Zobacz też:

Światowy Dzień Czekolady. Przepisy na desery z użyciem produktu

Przepis na muffinki borówkowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 200 g borówek.

Zobacz też:

Napoje idealne na upalne dni. Przepisy na szybkie i orzeźwiające lemoniady

Przygotowanie:

Nim zaczniemy przygotowywać ciasto na muffinki, warto pamiętać, aby wszystkie składniki, których użyjemy miały temperaturę pokojową. Do miski wbijamy 2 jajka oraz cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach, aby uzyskać jasną i puszystą masę. Powinno nam to zająć do 5minut.

Do ubitej masy dodajemy mąkę (np. tortową), proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz sok z wyciśniętej cytryny. Na sam koniec wlewamy również olej. Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki do tego momentu, aż składniki się połączą. Warto pamiętać, że ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania.

Zobacz też:

Międzynarodowy Dzień Cytrynówki. Przepisy na drinki z użyciem alkoholu

Gdy już nasze ciasto jest wymieszane musimy nałożyć masę do przygotowanych foremek. Ciasto powinno być nałożone do około 3/4 foremki. Trzeba pamiętać, że jeszcze urośnie. Na sam koniec bierzemy borówki i nabijamy nimi środek naszych muffinek.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra i dół). Pieczemy całość do 25 minut. Smak muffinek jest tak pyszny, że nie potrzeba do nich lukru. Słodkość gotowa. Smacznego!

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *