Tradycyjne potrawy wigilijne – część 2

Jaskich dań nie może zabraknąć na stole podczas wigilijnej kolacji? Przede wszystkim karpia i barszczu czerwonego z uszkami. Niektórzy nie wyobrażają sobie tego wieczoru bez zupy grzybowej. W każdym polskim domu znajdą się także pierogi z kapustą i grzybami oraz ryba po grecku. A ze słodkości? Sernik, makowiec, piernik i kutia.
Zobacz też: Potrawy wigilijne – część 1
#1 Ryba po grecku

Soczysta ryba w akompaniamencie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni, nie tylko podczas świąt, jednak ta potrawa najczęściej gości w naszych domach na wigilijnym stole. Ryby to podstawa wieczornej kolacji. Według tradycji symbolizują Jezusa i narodzenie.
#2 Kutia

Kutia to potrawa serwowana w tym wyjątkowym czasie, jakim jest wigilijny wieczór. Ten słodki deser to mak z dodatkiem pszenicy oraz aromatycznych dodatków – orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej.
#3 Sernik

Chyba nie ma osoby, której nie dopada świąteczna gorączka. Przygotowania do kolacji wigilijnej wiążą się z ogromem czasu spędzonego w kuchni. Wówczas ratuje nas kremowa masa serowa, którą przygotujesz w kilka minut, a podbije serca wszystkich uczestników Wigilii.
#4 Makowiec

Na wigilijnym stole zdecydowanie króluje mak. Nic dziwnego, że makowiec jest nieodłącznym elementem świąt. Zawijana rolada drożdżowa wypełniona aromatycznym nadzieniem podbija podniebienia wielu Polaków.
Zobacz też: Lubisz korzenne pierniczki, ale wychodzą Ci twarde i suche? Oto najlepszy przepis
#5 Piernik

Piernik to najbardziej świąteczne ciasto. Ten wypiek idealnie wpasuje się na wigilijnym stole, a jego korzenny zapach rozniesie się po całym domu. Cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon to najbardziej charakterystyczne zapachy świąt Bożego Narodzenia. Piernik to zdecydowany must have na wigilijnym stole.
Zobacz też: Najlepszy przepis na aromatyczne ciasto marchewkowe
#6 Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Pierogi można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić – to oszczędzi nam sporo czasu.