Co zrobić z jedzeniem, które zostanie po świętach?
Święta to czas rodzinnych spotkań i rozmów. Towarzyszą temu wspólne wieczerze. Jednak czasem jedzenia na wigilijnym stole jest zdecydowanie za dużo, a część z niego trafia do kosza. Co zrobić, aby go nie marnować?
Lodówki społeczne
Lodówki społeczne to obecnie bardzo popularne witryny chłodnicze, które stoją w ogólnodostępnych, publicznych miejscach. Są one w większości miast. Gdy zostaną Ci uszka, sałatki, pierogi bądź ryba – nie marnuj tych potraw wyrzucając je do kosza. Włóż je do lodówki społecznej i pomagaj innym. Osoby biedne, których nie stać na takie jedzenie na pewno skorzystają z Waszego dobra!
Banki żywności
Banki żywności to instytucje charytatywne, które zbierają żywność zdatną do spożycia i przekazują ją do osób potrzebujących. Jest to świetna inicjatywa, dzięki której możemy zminimalizować procent zmarnowanego jedzenia.
Sklepy spożywcze
Mało kto wie, ale na okres świąteczny niektóre sklepy spożywcze przyjmują żywność, której nie wykorzystaliśmy. Jedynym warunkiem jest, że produkty muszą być hermetycznie zapakowane.
Mrożonki
Jeśli jednak zostały Ci produkty, które da się zamrozić i użyć ponownie – zrób to. Jest to zdecydowanie lepsza opcja niż wyrzucanie jedzenia do kosza na śmieci.