Tłusty czwartek 2023. Najdziwniejsze pączki świata
Tłusty czwartek to tradycja, która w Polsce wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością. W najbliższym czasie to prawdopodobnie się nie zmieni – bo kto nie lubi choć raz w roku bezkarnie objadać się słodyczami, nie liczyć kalorii i nie martwić się szkodą dla zdrowia?
Zobacz też: Cytaty o czekoladzie
Pączki, które dobrze znamy to bułeczki usmażone w głębokim tłuszczu ze słodkim nadzieniem – najczęściej marmoladą, budyniem lub konfiturą. Aby było jeszcze bardziej słodko, pączki najczęściej pokryte są lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą.
Przysmak ten znany jest jednak także w innych częściach świata, choć nie wszędzie wygląda tak, jak w Polsce. Pączki z różnych krajów różnią się także smakiem – nie wszystkie są słodkie. Przedstawiamy najdziwniejsze pączki świata.
#1 Chiny
Choć pączki w Chinach cieszą się naprawdę dużą popularnością, turyści powinni bardzo uważać przy ich zakupie. Wszystko przez fakt, że chińskie przysmaki mocno różnią się od znanych w zachodniej kulturze. W ofercie chińskiego Dunkin Donuts znalazły się m.in. pączki z posypką z wieprzowiny oraz takie z nadzieniem z… wodorostów.
#2 Japonia
Choć dla nas może wydawać się to dziwne, Japończycy uwielbiają pączki z… dżemem z czerwonej fasoli. W azjatyckich krajach to właśnie słodka, czerowna fasola i jej przetwory stanowią popularną słodką przekąskę – nic więc dziwnego, że zdecydowali się połączyć ją z smażoną bułeczką.
#3 Korea Połodniowa
Dla mieszkańców Korei posypka wieprzowa i nadzienie z czerwonej fasoli to za mało. Koreańczycy zajadają się pączkami pokrytymi… polewą czosnkową.
#4 Stany Zjednoczone
W Stanach Zjednoczonych największą popularnością cieszą się donaty, czyli pączki w kształcie oponki. Liczba wariacji nadzieni i smaków polewy jest nieograniczona – w grę wchodzą zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki. To prawdopodobnie jedyny kraj na świecie, w którym możemy kupić pączki z bekonem, serem cheddar lub… kotletem wołowym.
Co ciekawe, w Polsce tradycyjne pączki również nie były słodkie. Pierwsze polskie pączki były nadziewane słoniną i w niczym nie przypominały znanych dziś okrągłych bułeczek.
Zobacz też: Najdroższe pączki na świecie. Ile zapłacimy za ekskluzywne wypieki