Jajka królują na stołach wielkanocnych. 5 pomysłów na smaczny farsz

Już za kilka dni usiądziemy przy świątecznym stole. Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z białą kiełbasą, żurkiem, mazurkiem oraz jajkami. Aby urozmaicić stół i podać jajka w ciekawszej wersji niż dotychczas, warto wypróbować nowych przepisów. Przedstawiamy 5 pomysłów na farsz.
#1 Farsz z guacamole
Awokado jest bardzo zdrowym i ostatnio ogromnie popularnym owocem. Istnieje wiele przepisów z jego wykorzystaniem, a jednym z nich jest farsz do jajek.
Składniki:
- żółtko jajka
- awokado
- ząbek czosnku
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- oliwa
- posiekana kolendra lub pietruszka
- pomidor
- czerwona cebula
Jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyciągnij żółtka. Awokado i żółtka rozgnieć widelcem, dodaj posiekana cebulę, drobno pokrojonego pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Całość dobrze wymieszaj i nałóż farsz w miejsce żółtek.

#2 Farsz z pieczarek
Składniki:
- jajka
- pieczarki
- sól
- pieprz
- olej
- masło
- pietruszka
- majonez
- cebula
Jajka ugotuj, obierz ze skorupki i wyjmij żółtka. Pieczarki i cebulę podsmaż na maśle, a następnie dodaj przyprawy. Gdy całość ostygnie, dodaj żółtka, pietruszkę oraz majonez i wszystko dobrze rozgnieć widelcem. Nałóż przygotowany farsz na połówki jajek.
#3 Farsz z suszonych pomidorów i fety
Składniki:
- feta
- jajka
- suszone pomidory
- pieprz
- majonez
- szczypiorek
Jajka ugotuj, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Żółtka przełóż do miski, dodaj do nich fetę, drobno pokrojone pomidory suszone, pieprz, majonez oraz posiekany szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj i nałóż na połówki białek. Gotowe jajka udekoruj szczypiorkiem.
#4 Farsz z szynką
Składniki:
- jajka
- szynka
- majonez
- musztarda
- rzodkiewka
- szczypiorek
Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przetnij na pół. Żółtka przełóż do miski i wymieszaj z drobno pokrojoną szynką, majonezem, musztardą, rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie nałóż masę na jajka.
#5 Farsz z łososiem
Składniki:
- jajka
- łosoś
- pietruszka
- biały serek
- chrzan
- majonez
- pieprz
- sól
Z przekrojonych na pół jajek wyjmij żółtka i przełóż do miski. Dodaj do nich pokrojonego w drobne kawałki łososia, biały serek, majonez, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę i całość dobrze wymieszaj. Przełóż farsz na jajka, a na koniec dodaj na każdą z połówek kawałek łososia oraz pietruszkę do dekoracji.