Wielka Brytania: Pierwsza śmierć zakażonego wirusem E. coli. Źródłem infekcji była sałata
Pierwszy zgon przez wirus E. coli
W Wielkiej Brytanii odnotowano pierwszy zgon spowodowany zakażeniem bakterią E. coli, poinformowała Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA). Do tej pory potwierdzono 275 przypadków, z czego 122 wymagały hospitalizacji. W ciągu ostatniego tygodnia zgłoszono 19 nowych przypadków. UKHSA przewiduje, że liczba zakażeń może jeszcze wzrosnąć, ponieważ wciąż badane są nowe próbki.
Zgon pacjenta, o którym poinformował portal Sky News, był związany z zakażeniem bakterią E. coli. Źródłem infekcji okazała się sałata, co spowodowało, że wielu producentów żywności wycofało ze sprzedaży kanapki, wrapy i sałatki z obawy przed epidemią.
E. coli, czyli pałeczka okrężnicy, to bakteria występująca w jelitach ludzi i zwierząt. Chociaż większość jej szczepów jest nieszkodliwa, niektóre mogą prowadzić do poważnych chorób. Obecna w Wielkiej Brytanii odmiana produkuje toksynę Shiga (STEC), która wywołuje objawy takie jak biegunka, skurcze żołądka, wymioty i gorączka.
Przeczytaj także: Wirus opryszczki może zwiększać ryzyko demencji. Nowe wyniki badań
Jak nie zostać zakażonym?
Amy Douglas, dyrektorka ds. incydentów w UKHSA, podkreśla, że higiena jest kluczowa w zapobieganiu zakażeniom. Zaleca się mycie rąk mydłem i ciepłą wodą oraz stosowanie środków do dezynfekcji. Osoby z objawami zakażenia nie powinny przygotowywać jedzenia dla innych ani odwiedzać osób w szpitalach lub domach opieki, a także powinny unikać powrotu do pracy, szkoły czy przedszkola przez co najmniej 48 godzin po ustąpieniu objawów.
Darren Whitby z Agencji Standardów Żywności zapewnił, że współpracują z firmami i władzami lokalnymi, aby chronić konsumentów. Choć sałata jest uważana za źródło zakażenia, nadal pracują nad dokładnym potwierdzeniem i zidentyfikowaniem pierwotnej przyczyny epidemii.
Przeczytaj także: USA: Mężczyzna świadomie zakażał swoich partnerów wirusem HIV