Ból głowy po czerwonym winie? Naukowcy znają przyczynę - NoweMedium.pl

Ból głowy po czerwonym winie? Naukowcy znają przyczynę

Naukowcy twierdzą, że być może poznali przyczynę dlaczego wypicie czerwonego wina potrafi niektórych przyprawić o ból głowy.
Ból głowy po czerwonym winie? Naukowcy znają przyczynę
Ból głowy po czerwonym winie? Naukowcy znają przyczynę, fot: pixabay

Wypicie już niewielkiej ilości czerwonego wina potrafi spowodować u niektórych ból głowy. Naukowcy z USA twierdzą, że mogą znać odpowiedź na pytanie dlaczego tak się dzieje.

Zobacz też: Wypił wino i uciekł z restauracji bez płacenia. Po 15 latach wysłał do właściciela list

Czerwone wino, a ból głowy

Kalifornia to słoneczny region znany z Hollywood, Doliny Krzemowej, ale też z produkcji wina. I to właśnie z tej części Stanów Zjednoczonych może przyjść odpowiedź na pytanie dlaczego czerwone wino potrafi przyprawić nas o ból głowy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii opublikowali wyniki badań skupiających się na związku pomiędzy czerwonym winem a bólami głowy.

Według naukowców, wszystkiemu winna jest substancja występująca w winogronach, zwana kwercetyną. To właśnie temu związkowi winogrona zawdzięczają swój czerwony kolor.

Ta naturalnie występująca w winogronach substancja w połączeniu z alkoholem może utrudniać jego trawienie, czego efektem może być między innymi ból głowy.

Ryzyko zaistnienia bólu głowy zwiększa się, jeśli osoba pijąca wino posiada skłonności do migren.

Zobacz też: Znaleziono przyczynę raka trzustki. Co mówią naukowcy?

Zawartość ma znaczenie

Zdaniem naukowców, ryzyko wystąpienia bólu głowy i jego intensywność mogą być zależne od zawartości kwercetyny w winie.

Winogrona które podczas dojrzewania otrzymały większą ilość słońca wykazywać będą większą zawartość kwercetyny, przez co wytworzone z nich wino może z większym prawdopodobieństwem doprowadzić do bólu głowy.

Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia mogą w przyszłości pomóc konsumentom w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia bólu głowy, poprzez wybór wina z mniejszą zawartością kwercetyny.

Zobacz też: Jak przygotować etykiety na wino?

Źródło: Media

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *