Ból głowy po czerwonym winie? Naukowcy znają przyczynę
Wypicie już niewielkiej ilości czerwonego wina potrafi spowodować u niektórych ból głowy. Naukowcy z USA twierdzą, że mogą znać odpowiedź na pytanie dlaczego tak się dzieje.
Zobacz też: Wypił wino i uciekł z restauracji bez płacenia. Po 15 latach wysłał do właściciela list
Czerwone wino, a ból głowy
Kalifornia to słoneczny region znany z Hollywood, Doliny Krzemowej, ale też z produkcji wina. I to właśnie z tej części Stanów Zjednoczonych może przyjść odpowiedź na pytanie dlaczego czerwone wino potrafi przyprawić nas o ból głowy.
Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii opublikowali wyniki badań skupiających się na związku pomiędzy czerwonym winem a bólami głowy.
Według naukowców, wszystkiemu winna jest substancja występująca w winogronach, zwana kwercetyną. To właśnie temu związkowi winogrona zawdzięczają swój czerwony kolor.
Ta naturalnie występująca w winogronach substancja w połączeniu z alkoholem może utrudniać jego trawienie, czego efektem może być między innymi ból głowy.
Ryzyko zaistnienia bólu głowy zwiększa się, jeśli osoba pijąca wino posiada skłonności do migren.
Zobacz też: Znaleziono przyczynę raka trzustki. Co mówią naukowcy?
Zawartość ma znaczenie
Zdaniem naukowców, ryzyko wystąpienia bólu głowy i jego intensywność mogą być zależne od zawartości kwercetyny w winie.
Winogrona które podczas dojrzewania otrzymały większą ilość słońca wykazywać będą większą zawartość kwercetyny, przez co wytworzone z nich wino może z większym prawdopodobieństwem doprowadzić do bólu głowy.
Naukowcy twierdzą, że ich odkrycia mogą w przyszłości pomóc konsumentom w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia bólu głowy, poprzez wybór wina z mniejszą zawartością kwercetyny.
Zobacz też: Jak przygotować etykiety na wino?