Dieta roślinna – 12 korzyści z jej stosowania - NoweMedium.pl

Dieta roślinna – 12 korzyści z jej stosowania

Czy dieta wegańska to dobry pomysł? Oczywiście, że tak, choć warunkiem jej stosowania są odpowiednio zbilansowane posiłki. Dzięki nim uniknie się niedoborów pokarmowych, na które każdy z nas ma duże zapotrzebowanie. Sprawdź, jakie są korzyści ze stosowania diety wegańskiej i przekonaj się, że warto się na nią zdecydować. Oto X korzyści płynących z przejścia na taki system żywienia.
fot. materiał partnera

I. Zachowanie prawidłowej masy ciała

Stosując dietę wegańską, jesteśmy mniej zagrożeni otyłością. Nadmierne przybieranie na wadze jest powszechne w dzisiejszych czasach. Osobom otyłym trudno wrócić do wcześniejszej sylwetki. Bezmięsne posiłki sprzyjają zachowaniu prawidłowej masy ciała.

II. Ograniczenie ryzyka zakażenia się drobnoustrojami

Bezmięsna dieta redukuje ryzyko zakażenia się toksoplazmozą, salmonellą oraz bakteriami z rodzaju listeria. Zarażenie tymi bakteriami może prowadzić do groźnych powikłań, dlatego warto ich unikać.

III. Prawidłowe ciśnienie krwi

Osoby, które nie spożywają mięsa, na ogół nie mają problemu ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. W diecie bezmięsnej nie znajdziesz produktów obfitujących w tyraminę, podnoszącą ciśnienie tętnicze krwi i przyspieszającą rytm serca. 

IV. Prawidłowy poziom lipidów i cholesterolu we krwi 

Zbyt wysoki poziom cholesterolu to problem dotyczący coraz młodszych osób. Podwyższony tego lipidu zwiększa ryzyko wystąpienia różnych chorób, które są bardzo niebezpieczne i mogą prowadzić nawet do śmierci.

V. Mniejsze ryzyko cukrzycy

Dieta wegańska zmniejsza możliwość wystąpienia otyłości, a co za tym idzie, również cukrzycy. Cukrzyca to poważne zagrożenie dla współczesnego społeczeństwa. Można jej jednak uniknąć, decydując się na dietę roślinną.

VI. Zdrowsze nerki

Osoby stosujące dietę roślinną rzadziej mają problemy z nerkami. Choroby tego organu związane są z poważnymi problemami utrudniającymi codzienne funkcjonowanie chorego. Osoby na diecie wegańskiej mają zazwyczaj zdrowe nerki.

VII. Brak problemów z zaparciami

Osoby jedzące dużo mięsa często skarżą się na zaparcia. W przypadku stosowania diety roślinnej problem występuje zdecydowanie rzadziej, ponieważ jest ona bogata w błonnik, który skutecznie przeciwdziała takim epizodom.

VIII. Lepsze trawienie

Weganki i weganie rzadziej skarżą się na problemy trawienne. Badania wykazują, że takie osoby mają zdrowsze żołądki i jelita. 

IX. Mniejsze ryzyko bólu stawów

Bóle stawów to jedna z dolegliwości, które mogą pojawić się nie tylko u starszych osób. Trzeba wiedzieć, że weganie rzadziej skarżą się na taką przypadłość nawet w podeszłym wieku.

X. Więcej energii i lepsze samopoczucie

Bezmięsna dieta pomaga czuć się dobrze przez cały dzień. Osoby spożywające wyłącznie rośliny mają lepszy nastrój i są pełne energii.

XI. Mniej cierpienia zwierząt

Spożywając wyłącznie produkty wegańskie, nie przykładasz ręki do potwornych cierpień zwierząt hodowlanych.

XII. Korzyści dla planety, czyli dla nas wszystkich.

Roślina dieta przyczynia się do redukcji niekorzystnych zmian klimatycznych. A to dlatego, że bydło, drób i trzoda chlewna wydzielają ogromne ilości gazów cieplarnianych, takich jak tlenek węgla, czy metan.

fot. materiał partnera

Dieta wegańska pozwala nam zatroszczyć się nie tylko o własne zdrowie. Dbajmy o siebie i innych – czasem niewiele trzeba, aby pomóc komuś poczuć się lepiej. Jeśli jeszcze nie wiesz, na co przeznaczysz 1,5% podatku, przekaż go Oliwierkowi z rozszczepem kręgosłupa i wodogłowiem. Więcej informacji o tym dzielny chłopcu, a także wszystkie potrzebne dane znajdziesz tutaj: http://jedenprocencik.pl/.

Więcej z NoweMedium.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *