Dieta lekkostrawna – 3 wskazówki aby jeść lekko, smacznie i zdrowo
1. Zwracaj uwagę na produkty, które jesz
Każda dieta, w tym także dieta lekkostrawna, posiada zalecenia co do spożywanych produktów. Na diecie lekkostrawnej należy spożywać przede wszystkim takie produkty, jak: jasne pieczywo, biały ryż, drobne makarony, kasza manna, kuskus, kefir, mleko, jogurt naturalny, zsiadłe mleko, jaja – np. w postaci na miękko, cielęcina, chuda wołowina, kurczak, indyk, królik, sandacz, dorsz, pstrąg, masło, oleje roślinne – podawane na zimno, słodka śmietanka, marchew, buraki, ziemniaki, szpinak, dynia, fasolka szparagowa, zielona sałata, pomidory – pozbawione skórki, pozbawione skórek i dojrzałe owoce – jabłka, morele, morele, pomarańcze, czy też brzoskwinie. Do picia świetnie sprawdzą się takie produkty, jak: woda niegazowana, rozcieńczone soki owocowe, a także kompoty.
Będąc na diecie lekkostrawnej należy wystrzegać się natomiast takich produktów, jak: pełnoziarniste pieczywo, pieczywo razowe, pieczywo żytnie na zakwasie, grube płatki zbożowe, grube kasze, jaja w postaci smażonej oraz gotowane na twardo, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, łosoś, nasiona roślin strączkowych, kapusta, cebula i czosnek. Nie należy również spożywać napojów gazowanych, gazowanej wody oraz alkoholu.
2. Zadbaj o właściwe proporcje w posiłkach
Oprócz świadomości tego, jakie produkty można spożywać na diecie lekkostrawnej, warto także zapoznać się wytycznymi dotyczącymi ilości ich spożywania. 55% sumy dobowego zapotrzebowania na energię powinny stanowić węglowodany, 29,5% tłuszcze, a 15,5% białko. Jeśli jest to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu, to poszczególne składniki powinny stanowić kolejno: 66,5%, 17% i 16,5%, a jeśli dieta jest stosowana z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, to węglowodany powinny stanowić w niej 52,5%, tłuszcze 31,5%, a białko 16%. Więcej na temat odpowiedniego dobrania diety dowiesz się np. ze strony https://zywieniemaznaczenie.pl/.
3. Dobierz odpowiednie metody przygotowywania posiłków
W diecie lekkostrawnej bardzo istotne jest także odpowiednie przygotowywanie posiłków. Niektóre techniki kucharskie pomagają poprawić strawność składników odżywczych – w tym także te rozdrabniające i rozpulchniające produkty spożywcze. Do metod takich należą: gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w rękawie lub folii, a także spulchnianie potraw – poprzez dodawanie do nich piany z ubitych białek jaj lub bułki pszennej, namoczonej wcześniej w mleku. Będąc na diecie lekkostrawnej należy zrezygnować z takich technik, jak marynowanie czy wędzenie, a także unikać: używek, produktów powodujących wzdęcia, produktów powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych – w tym ostrych i tłustych potraw, a także produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. Z diety lekkostrawnej powinno się wyeliminować również produkty mogące powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – czyli ogórki, czosnek i cebulę.